НОВА ИНИЦИЈАТИВА ПРЕДСЕДНИЦЕ ОПШТИНЕ ЗА ЗАБРАНУ ПРИВРЕДНОГ РИБОЛОВА НА ДУНАВУ КОД АПАТИНА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Председница општине Апатин Дубравка Кораћ упутила је још један допис ка ЈП „Војводинашуме“ са циљем да се забрани приврдни риболов на Дунаву код Апатина. Допис преносимо у целости:

Поштовани,
Обраћам Вам се поводом наших разговора у претходном периоду, иницираних пре свега од стране више хиљада спортских риболоваца који гравитирају ка подручју Горњег Подунавља. Наиме, њихова иницијатива о забрани привредног риболова датира из 2021. године, а подржана је у потпуности од стране локалне самоуправе општине Апатин.
Током претходне године у Апатину јe одржано Светско првенство у спортском риболову за жене, а том приликом уређена су безмало 2 километра обале на Дунавцу, уграђен је мобилијар, уређен пут, као и паркинг простор. Само захваљујући тој инвестицији, више стотина риболоваца из различитих крајева наше земље било је дневно присутно на поменутом делу обале. Такође, оджрано је неколико такмичења националног нивоа, неколико купова, као и поменуто Светско првенство које је у наш град привукло велики број спортских риболоваца, како учесника тако и такмичара. Њихови утисци су изузетно позитивни, тако да очекујемо да буду гости нашег града и у наредном периоду.
Испред општине Апатин, понављам иницијативу ка ЈП „Војводинашуме“ за смањење или укидање привредног риболова на нашем делу Дунава код Апатина. Сматрам да материјална добит од тог вида делатности није сразмерна штети која се прави нарушавањем екосистема, као и да би добит врло брзо и многоструко била надокнађена кроз продају дневних дозвола спортским риболовцима, као и кроз друге туристичке услуге. Такође, овом приликом подсећам да је привредни риболов забрањен како узводно, на територији Мађарске, тако и у оквиру резервата „Копачки рит“.
Уколико због ранијих финансијских калкулација Јавно предузеће “Војводинашуме” није
у ситуацији да укине продају дозвола за привредни риболов, опитина Анатин је спремна да откупи дозволе, односно надокнади потенцијални финансијски губитак изостанком њихове продаје привредиим риболовцима.
У нади да ћете разумети значај наше иницијативе, као и иницијативе великог броја љубитеља Дунава и риболоваца, који желе да сачувају природна богатства Дунава и рибљи фонд, надам се Вашем позитивном одговору.

С поштовањем,
Дубравка Кораћ
Председница општине Апатин

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *