“NORDIJSKA POSLOVNA ALIJANSA” POSETILA APATIN, NAJVIŠE INTERESOVANJA U OBLASTI OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

APATIN EKONOMIJA SRBIJA VESTI

Opštinu Apatin je danas posetila delegacija Nordijske poslovne alijanse koju su pored ambasadora Švedske i predstavnika ambasada Norveške i Finske činili i delegacije firmi: Telenor, Securitas, RECA, FCB Afirma, Leo Burnett, Engo Planet, BBD group.

Pristune je na prijemu pozdravio predsednik opštine Milan Škrbić koji je im je poželeo dobrodošlicu u Apatin i izrazio želju za saradnjom i u narednom periodu. Šrbić je kao jedan od najvećih potencijala za razvoj privrede izdvojio buduću luku. Ispred gostiju učesnicima sastanka obratio se ambasador Švedske, njegova ekselencija Jan Lundin koji se zahvalio domaćinima na pozivu i na gostoprimstvu.

Na prijemu u velikoj Sali SO Apatin održane su prezentacije na kojima su delegacije privrednika i ambasadora upoznate sa privrednim potencijalima opštine Apatin, rezervatom biosfere “Bačkog Podunavlja”, obnovljivim izvorima energije i digitalizacije.

Ljiljana Krec, direktorka JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom je prezentovala na temu rezervata “Bačkog Podunavlja”, Maja Kuridža, direktorka “Slobodne Zone” je govorila o privrednim potencijalima naše opštine, a na temu obnovljivih izvora energije govorio je Vladan Divjak, stručni konsultant iz oblasti biogasne tehnologije.

Nakon oficijalnog dela sastanka održana je konferencija za medije na kojoj je ambasador Švedske, Jan Lundin rekao da je današnja poseta realizovana u cilju razvijanja bolje saradnje sa apatinskom opštinom.

-Mi smo danas posetili Apatin da bi smo razvili poslovne veze između ovog grada i naših preduzeća. Dobili smo interesantnu informaciju od predstavnika vašeg grada u vezi ekološkog turizma, proizvodnje bioloske energije i drugim stvarima koje čine Apatin interesanstnim za ulaganje i investiranje. Vraćamo se za Beograd puni utisaka i razmislićemo kako dalje možemo da sarađujemo sa vašim privrednicima, a ovde već postoje naši predstavnici poput firme SECURITAS koja je Švedskog porekla i koja u Apatinu zapošljava 170 radnika. Verujem da ćemo pored ovoga naći još prostora za saradnju. – rekao je Lundin.

FONO Jan Lundin

Dubravka Korać, zamenica predsednika opštine Apatin je kazala da je Apatin tek peti grad u Srbiji koj je posetila Nordijska alijansa i da su u nakon svake posete uvek realizovani dalji projekti i investicije.

-Za nas je to velika čast jer smo tek peti grad koji je posetila ova delegacija. Do sada ovakvi radni sastanci su održani u Beogradu, Novom Sadu, Šabcu i Smederevu, sami vidite u kakvom se društvu našao Apatin i u tome vidimo veliku šansu za dalji razvoj opštine Apatin. – izjavila je Dubravka Korać.

Koraćeva je dodala da je veoma zadovoljna sastankom koji je bio radni, a ne samo protokolarni kako je to do sada bila praksa. -Imali smo priliku da predstavimo najinteresantnije potencijale opštine Apatin i da razgovaramo sa nekoliko predstavnika velikih nordijskih kompanija koje posluju u Srbiji i naša ideja jeste da u nekom narednom periodu organizujemo pojedinačne posete. Najviše interesovanja pokazano je za obnovljive izvore energije koji kod nas praktično nisu iskorišteni, kako geo-termalni izvori tako i biomasa. Verujem da im je interesantna priča i brodogradilišta koje godinama ne radi i ovo jeste jedna od prilika da se velike kompanije zainteresuju i investiraju u njega. – izjavila je Koraćeva.

FONO Dubravka Korać

Nakon prezentacija i obraćanja medijima, posećena je apatinska Slobodna zona i Muzeju Podunavskih Nemaca.