НОЋ МУЗЕЈА У АПАТИНУ НА ДВЕ ЛОKАЦИЈЕ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Ноћ музеја у Апатину одржаће се у суботу, 18 маја, а Апатинци и њихови гости ће имати прилику да се на две локације упознају са барокном уметношћу свог места, као и са наслеђем апатинских јевреја.

Од 18 сати па све до поноћи за све заинтересоване посетиоце врата ће отворити црква Срца Исусовог у склопу које се налази Подунавско-немачки црквени музеј у Апатину са библиотеком, који води Борис Машић, хроничар и писац и некадашња синагога у улици Огњена Прице где ће госте дочекати дипломирани библиотекар Бојан Дражић.

-Било нам је пре свега веома стало да ова два објекта отворимо за наше грађане, да се упознају са сакралном баштином Апатина. У цркви Срце Исусово организујемо изложбу барока, материјала из наше збирке које смо сакупили током ових двадесет година. Барокне слике, кипови, барокна црквена уметност са краја 18 и почетка 19 века, за које се надамо да ће бити интересантни грађанима Апатина, каже Борис Машић, председник удружења „Адам Беренц“, које је уједно и организатор манифестације.

Према његовим речима, синагога ће први пут бити отворена за јавност, а у Ноћи музеја посетиоци ће поред поставке предмета имати прилику да упознају и унутрашњост овог вредног сакралног објекта.

Апатинци у суботу могу уживати у сталној поставци црквеног текстила- одоре свештеника рађене у дамасту, свили, везених златом, високе уметничке вредности и реликвијама из разних немачких цркава са подручја Војводине. Посетиоци могу погледати и ретке књиге писане на немачком језику, од којих неке сежу у 16. век, као и сачуване скулптуре, црквених светаца, од којих неке имају значајну историјску вредност и драгоцене су за културну баштину Апатина.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *