КРЕЋУ РАДОВИ НА ОБНОВИ ТОРЊА ЦРКВЕ “СРЦЕ ИСУСОВО”

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Осам година након што је у невремену 2011. године услед удара грома избио пожар у којем је уништен један од звоника цркве “Срце Исусово” у Апатину, крећу радови на његовој обнови.

Према речима Бориса Машићa, председника удружења „Адам Беренц“, које води бригу о овом здању, као и о комплексу околних објеката, обезбеђена су средства за обнову у износу од 30 000 евра.

– Пројект је готов, дозволе су исходоване, новац је обезбеђен, сад само требамо лепог времена да нас послужи у обнови, каже Машић.

Планирано је да радови крену већ овог месеца. Услов је да торањ буде покривен бакарним лимом као и да не одступа од ранијег изгледа.

-Изабрани извођач радова је грађевинско предузеће “Грамонт” из Апатина. Оно је и раније радило санације на овом као и на објекту “Узнесење Маријино” у центру Апатина, открива Машић напомињући да ће у овој години ова апатинска ведута засијати у пуној својој лепоти.

Фоно: Борис Машић

Радови на обнови торња коштају 30 хиљадa евра.

Новац је највећим делом прикупљен донацијама Апатинаца, верника и фондације Реновабис из Немачке, док је локална самоуправа помогла обезбеђивањем неопходне документације и дозвола.

Последњи радови на реконструкцији цркве изведени су током 2008. године. Овај објекат представља највећу католичку цркву изграђену на подручју Бачке, између два Светска рата. Планови за њу су урађени од стране бечког архитекте Бруна Бухвизера,а извођач грађевинских радова био је апатински предузимач, Никола Шефер.

Поред црквеног објекта, изграђена је зграда жупног двора, намењена за потребе свештених лица који су вршили богослуслужење у цркви. Црква Срца Исусовог међу Апатинцима је позната и под популарним називом-ДВЕ ЦРKВЕ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *