NEZAPAMĆENA KRAĐA U BOGOJEVU , SA FAZANIMA „ODLETELA“ I EGZISTENCIJA

APATIN DRUŠTVO HRONIKA SOMBOR SRBIJA VESTI VOJVODINA

Do nedavno Nenad Turićanin živeo je svoju svakodnevnicu deleći je izmedju porodice i svoje druge ljubavi fazanima.Fazani su nestali a s njima je nestala i egizistencija ovog šesdesetsedmogodišnjeg čoveka i njegove porodice i pitanje je da li će uspeti ponovo, po treći put, da počne sve ispočetka.Osim egistencije muči ga i želja da sazna ko mu je opustošio, što namerno, što nenamerno fazaneriju, jer, kako kaže, nikome se u svom dosadašnjem životu nije zamerio i sve je prijatelje i poznanike rado primao u svoj dom.
Miran život i rad u fazanerije negde izmedju Vinkovaca i Osijeka Nenadu Turćaninu prekinuo je rat pa je tako negde krajem 1997. godine stigao u Odžake, kaparisao je kućicu u Srpskom Miletiću a uskoro je potpisao i ugovor o radu u vojnoj ustanovi Karadjordjevo gde je pet i po godina radio u fazaneriji, da bi zatim kupio kućicu u Bogojevu koju je adaptirao i potom malo pomalo napravio i fazaneriju.

-Po zanimanju sam elektrotehničar a odrastao sam pored strica koji je radio kao šumarski inženjer u Delibaltskoj peščari gde sam zavoleo prirodu, a najviše fazane.Svakog napuštenog fazančića sam sam odgajao.To je bio i razlog što sam 1981. godine odlučio da napravim svoj uzgoj ovih ptica.Počeo sam sa 39 fazanskih koka, pa 59,99, 125, 225 pa stigao do 845.Uzgojio sam oko 250.000 fazančića koji su odlazili u lovačka društva širom nekadašnje Jugoslavije.
Početkom rata na fazaneriju je palo 69 granata koje su uništile većinu koka i oko 14.000 fazančića pa sam morao odustati od dalje proizvodnje a nastavio sam tek po dolasku u Bogojevo pre oko 17 godina- priča Turićanin.
Iz godine u godinu Nenad je čuvao matično jato fazanki, skupljao jaja, vodio računa da se izlegu mali fazančići, brinuo o svakom posebno, hranio, vakcinisao…i bio tužan svaki put kada je fazančiće pakovao i slao kupcima.Vratio mu se osmeh na lice jer je sve dobro funkcionisalo i mogao je da obezbedi život svojoj porodici, supruzi i kćerki.A onda je sve krenulo naopako.

-Prošle jeseni sa fazanerije je nestalo 90 litara nafte i to sam odmah prijavio policiji.Početkom maja ove godine lopovi su odneli motornu testeru i ureua.Bile su postavljene i kamere pa je jedan od ljudi koji je ušao u fazaneriju i snimljen i prepoznat i sve je to predato policiji.
Pre mesec dana dogodila se treća pljačka.Obijen je lokot na uličnoj kapiji o na ulazu u sedam prostorija za proizvodnju fazana.Krampom je provaljeno u portirnicu kroz prozor i odneto je mnogo toga- aparat za zavarivanje, bušilice, i da ne nabrajam jer manje-više svi znaju šta sve treba da bi čovek mogao sam da opravi, popravi i uradi na ovakvom imanju.Šteta je oko 200.000 dinara ali još je veća šteta u tome što su ostala otvorena vrata pa je oko 600 fazana išetalo na slobodu.
Ujutru kada sam stigao fazani su bili svuda okolo a sa suprugom i kćerkom uspeo sam da prikupim oko 200 a ostali su nestali u ataru- objašnjava Nenad i dodaje da mu nije žao ni alata , ni kukuruza i pčenice koje je imao pa ni fazana, jedina želja mu je da sazna ko je počinilac kojem bi i oprostio jer veruje da je vrata fazanerije slučajno ostavio otvorena.
S obzirom na to da su fazančići trebali biti isporučeni, kako bi ispoštovao narudžbe moraće da žrtvuje i matično jato a to znači da bi ponovo ostao bez ičega i ponovo morao da počne ispočetka.

-Razmišljao sam o prodaji ove fazanerije ali imam penaestogodišnju kćerku koja je upisala tehničku školu u Somboru i to ekologiju, ali sve to košta a ne znam kako do novca.Zaista ne znam kome sam se zamerio.Do sada nije bilo pritužbi na na isporuke, dobro se slažem sa ljudima u selu, saradjuje sa institutima u Somboru koji mi daju savete i veterinarsku pomoć za fazane.
Ubedjen sam medjutim, da su svaki put provalili isti ljudi, znali su i gde su kamere pa su ih pomerili da se ne vide.Ipak, na jednoj slici se vidi ruka koju pozdravlja moj lovački pas, a to znači da je on prepoznao osobu, u suprotnom mu ne bi prišao.Policija je dobila sve podatke od mene a mogu se informisati i u selu i šire.Rade oni svoj posao i verujem im ali sada su advokati u štrajku pa sve stoji, ali ja nemam vremena, Moram nešto da preduzmem i vidim šta ću i kako ću dalje- rekao je Turićanin.

Na kraju nas je zamolio da poručimo svima koji bilo šta znaju o kradjama u njegovoj fazaneriji da se jave policiji jer juče je oštećen njegov posed a danas ili sutra štetu može pretrpeti i neko drugi.
-Verujte mi da mi je taj neko došao i rekao da mu treba alat za neki posao ili hrana za njegove svinje ne bih se dvoumio , dao bih, jer znam kako je to kada nemaš a trebaš, ali ne ovako da se napravi nenadoknadiva šteta fazaneriji koja je ponavljam najverovatnije nastala slučajno, nenamerno ali me je ona dotukla- kaže Nenad.

Nenad Turićanin, fazanerija Bogojevo

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *