NESVAKIDAŠNJI UMETNIČKI PODUHVAT DVOJICE UMETNIKA U BAČKOM MONOŠTORU, SLIKA VELIKA KAO STAN

KULTURA SOMBOR VESTI VOJVODINA

Dvojica somborskih umetnika, Stipan Kovač i Milorad Rađenović oslikali su za potrebe Mesne zajednice u Bačkom Monoštoru đinovsko platno koje svojom veličinom podseća na čuvenu sliku Bitka kod Sente, koja krasi velelepno zdanje zgrade somborske Skupštine grada. Sliku veličine 7×5 metara radili su desetak dana akrilnim bojama na platnu, u tehnici koja obezbeđuje trajnu zaštitu, a njena svečana prezentacija predviđena je za danas (petak) na bini u centru sela povodom ovogodišnjeg obeležavanja Dana “Bodroga” na otvaranju “Bodrog festa” – ekološko-kulturne manifestacije po kojoj je ovo selo poslednjih decenija postalo prepoznatljivo, kako u zemlji tako i u regionu.

Povod i inspiracija za ovo grandiozno delo, rađeno akrilnim bojama na platnu, koje će ostati trajno u vlasništvu sela, nije bila borba na život i smrt dve vojske Turske i Hrišćanske, kao na čuvenoj slici Ferenca Ajzenhuta, nego bitke meštana ovog živopisnog sela smeštenog u dunavskim revirima i ljudskog roda za očuvanje životne sredine Bačkog Podunavlja, koje je nedavno proglašeno od UNESKA zaštićenim rezervatskim područjem. Tako se Bački Monoštor, živopisno selo na obodu već odavno zaštićenog rezervata prirode Gornjeg podunavlja, našlo u centru znatno šireg rezervatskog područja dunavskih obala i revira, sve češće pominjanog kao Evropski Amazon.

– Sve nam se poklopilo: u godini Dunava u kojoj je naše okruženje proglašeno zaštićenom prirodnom rezervatskom celinom i u kojoj slavimo dve decenije saradnje dobili smo priliku da oslikamo ovo orijaško platno motivima iz okruženja koji su vekovna inspiracija umetnicima ,kažu dvojica slikara, članova Umetničke grupe 67.

Kovač je rođen u Bačkom Monoštoru, a okolna priroda, dunavske obale, stoletni reviri reke koja često menja svoje korito, čamci šume i čestari trske sa bogatim životinjskim svetom nekako su mu, kako se to ovde kaže, pod kožom.

– Za mene je vest o proglašewu zaštićenog rezervata biosferere Bačkog Podunavlja ostvarenje dečačkog sna, kao i za mnoge Monoštorce. To je garancija da će ovaj izazovno divni ekološki jedinstven eko-sistem odoleti naletima civilizacije i da ćemo sačuvati okruženje po kojem je ovo selo jedinstveno u Evropi – priča Kovač. – čini mi se da smo uspeli da jake emocije koje nas, ali i sve stanovnike ovog izuzetnog rezervatskog područja, vezuju za Dunav i Podunavlje prenesemo na platno, koje će nas svakako nadživeti i kao ljude i kao umetnike – poručuje Rađenović.

-Za naše mesto i stanovništvo šireg područja odluka UNESK-a da se ovaj prostor proglasi za prirodni rezervat biosfere od velikog je značaja, pa smo odlučili da je obeležimo jednim ovakvim impresivnim umetničkim delom za nauk budućim generacijama – veli predsednik Saveta Mesne zajednice novinar Stipan Benić.

Za sliku koja će ih, kako veruju, nadživeti, trajno upisati njihovo ime u dugi spisak boraca za zdravu životnu sredinu i okolinu, kao i umetnika koji su tome dali svoj doprinos, utrošili su oko 20 kilograma akrilnih boja, a koristili su i specijanu zaštitu, kako bi slika mogla da bude izlagana na otvoreno prostoru, što joj je i namena, a da odolie zubu vremena. Autori ne kriju zadovoljstvo što će njihovo delo biti promovisano na bini “Bodrog festa”, prestižne manifestacije evropsko profila i ranga, a posebno ih raduje činjenica što će ga umesto stotine ljubitelja umetnosti koliko obično posećuje izložbe u galerijama i konvencionalnim izložbenim prostorima.

Sombor  TANDEM  Stipan Kovac i Milorad Radjenocic  ispred svog dela