NESNOSAN SMRAD GUŠI SOMBORCE

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Neprijatan miris od spaljivanja tela uginulih životinja širi se do centra Sombora iz Veterinarske ustanove “Proteinka”.
Najugorženiji su stanovnici Nove Sleneče udaljene od kafilerije tek nekoliko stotina metara.-Godinama nam obećavaju rešavanje problema nesnosnog smrada koji zapuhne ponekad ceo grad. Pisali smo i peticije. Naše naselje sa brojnim stambenim zgradama je najugorženije. Lepljiv vazduh i neprijatan miris se uvlači u sobe. Noću ne možemo spavati, niti stanove u bilo koje doba dana provetravati- kaže Ilija Popović, stanovnik kvarta Nova Selenča.

Neprijatni mirisi se tokom vrelih dana više osete zbog visokih temparatura a u kafileriji kažu da je i sve više posla . -Zaposleni u kafileriji ne mogu da stignu na sve farme individualnih gazdinstava, iako se trudimo da sve prikupljeno odmah prerađujemo. Lokalne samouprave su dužen da prikupljaju i obezbede prevoz uginule stoke ali to ne čine-pravda Borislav Tomić, direktor “Proteinke”.

Za novu opremu u kafileriji kažu nemaju sredstava. Filteri za prečišćavanje vazduha koji su ugrađeni trebalo bi da neutrališu neprijatne mirise, ali pri letnjim žegama izgleda nema vajde.-Mirisi koji se šire nisu opasni po zdravlje. Kontrole inspekcijskih službi obavljaju merenja dva puta godišnje, što je zakonska obaveza. Do sada nikada nije prekoračine granica dozvoljene koncentracije štetnih gasova-tvrdi Tomić.