НЕПРЕСТАНА БОРБА ПРОТИВ МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ УЗ МНОГО ОПТИМИЗМА И ЖИВОТНЕ РАДОСТИ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI

У сомборском Центру “Здравка”, чланови „Друштва за борбу против рака“ Сомбор и „НАДА“ – Удружење лечених од рака Апатин обележили су одлазак у пензију прим. др Ђерђи Шарић, онколога Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор.

Др Шарић је члан Друштва за борбу против рака у Сомбору од 1986. године, председник Друштва од 1997. године, а здравствено-васпитним радом се бави у циљу превенције и ране дијагностике малигне болести.

-Иницијатор сам формирања Националне асоцијације лечених од рака Србије 2012. године, чији сам председник. Аутор сам брошуре „Исхрана особа са стомом“ намењену леченима особама 2006.године, одељка „Исхрана особа са стомом“ у приручнику „Стома“аутора Кривокапић, Марковић, издату 2007, намењену студентима и специјализантима хирургије, као и брошуре намењене пацијентима са хроничним канцерским болом “Победите бол, живите као пре“, издате 2012 године, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, као и један од три аутора књиге „Живети као пре“, у којој је сакупљено 52 животне приче особа лечених од рака.

Аутор је програма секундарне превенције малигне болести „Здравка“,  чији је циљ превенција и рана дијагностика рака код жена у руралној средини.

Као лекар онколог и председник „Друштва за борбу против рака“ примила је награде: Октобарска награда –Апатина 2006, Златну плакету за допринос развоју онкологије у Србији поводом 80 година борбе против рака у Србији, у Београду 2007. године, први добитник Националне награде у борби против рака дојке (2014), и Повеље Капентан Миша Анастасијевић (2014).

Одласком у пензију прим. др Ђерђи Шарић ништа се не мења када су у питању активности ова два удружења.

– Као и увек уз евоцирање најинтересантнијих догађаја у нашим удружењима смејали смо се и радовали једни другима. Настављамо пројекат “Са стручњаком на ТИ” који је подржао Град Сомбор, кроз радионице подршке леченима од рака, рекла је Шарић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *