NEDELJA IMUNIZACIJE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije 12. po redu, počela je juče i trajaće do 30. aprila.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” navodi da je to godišnji događaj čiji je opšti cilj povećanje obuhvata imunizacije kroz jačanje uverenja o potrebi zaštite svakog pojedinca od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

Cilj sistematske obavezne imunizacije je da se dostigne i održi obuhvat programom obavezne imunizacije od najmanje 95 odsto na nivou celokupne populacije dece koju prema kalendaru treba vakcinisati (sva deca, svim vakcinama bez demografskih, teritorijalnih i socijalnih razlika) radi sprečavanja obolevanja, mogućih komplikacija koje zahtevaju bolničko lečenje, od kojih neke ostavljaju trajna oštećenja, i od smrtnih ishoda.

U prethodnim godinama, zemlje evropskog regiona su suočene sa epidemijama malih boginja, rubeola, zaušaka, koje se javljaju kod osetljive populacije koja nije vakcinisana ili nije vakcinisana na vreme.

Od početka godine inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je čak 49 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu, ali nema podataka koliko je do sada njih kažnjeno. Prošle godine inspekcija je podnela 198 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu.

Inače, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje kaznu od sto pedeset hiljada dinara ukoliko se odbije obavezna imunizacija, odnosno vakcinacija.