НЕБОЈША ШЋЕКИЋ: СЛИКАР И АРХИТЕКТА

APATIN KULTURA VESTI

У 23. Емисији “Речи, боје и звуци”, гост је био Небојша Шћекић,слободни уметник. Он је архитекта и сликар, а на питање шта је теже: сликарство или архитектура, он каже:

-Није тешко ни једно ни друго. И архитекта и сликар, спој две уметности, две могућности изражавања јер архитектура и јесте ликовна уметност која има практичнун примену. Од раног детињства су ме привлачиле обе, а права је срећа имати дара И за једно и за друго, захвалан са Богу на томе.- рекао је Шћекић.

О свом стилу и сликању портрета наш гост радо говори.

-Радим техником, уље на платну, волим јаке боје, богат премаз, пуноћу којом одишу моја платна. То су елементи реализма, а затим и елементи фовизма чија карактеристика је живост боја и импресионизма који се огледа у бележењу тренутака и сликања природе. Узори су ми Моне, Гоген, Мунк, Коњовић, Миланов, Станић… – објаснио нам је наш гост.

О сликању портрета каже да је то лепа авантура, увек изазов.

-Привлачи ме то бело платно, нанос боје, сенке, обриси, а посебна авантура је израда портрета јер уметник више види од модела или фотографије. Пејсажи су неисцрпна инспирација, могућност да се овековечи неки предео, родни град или место тумачи Шћекић.

О години која је протекла он каже:

-Учествовао сам на више колективних изложби у Апатину, Кули и Сомбору, као и на две ликовне колоније у Црној Гори. Кад је архитектура у питању радио сам идејна решења и пројектовање ентеријера, а посебно сам уживао устварању паба “Олд брик” у Сомбору и просторија једне успешне фирме “Агроплод” из Стапара.

Аутор: Душан Радивојевић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *