NAREDNIH DANA U APATINSKOM HRAMU BIĆE OBELEŽENI: SVETI TRIFUN, SRETENJE I ZADUŠNICE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Sutra pravoslavni vernici proslavljaju slavu „Sveti mučenik Trifun“, ovo je slava apatinskih vinogradara. Trivundan se proslavlja 14.februara, čime se obeležava uspomena na Svetog Trifuna, na dan njegove smrti. Smatra se da je ovaj svetac zaštitnik vinove loze i vinogradarstva, pa time i vina.

Povodom proslave Svetog Trifuna 14.f ebruara sa početkom u 9 sati u hramu Sabor Svetih Apostola u Apatinu biće održana Sveta Liturgija. Posle molitve izvršiće se čin blagosiljanja slavskog kolača, vina i žita prinesenog i uznesenog Životvornoj i Nerazdeljivoj Svetoj Trojici, Ocu i Sinu i Svetom duhu, a u slavu i čast svetog mučenika Trifuna. U nastavku Svete Liturgije biće izvršeno osvećenje crkvenog vinograda i prva ovogodišnja rezidba.

Sretenje Gospodnje se kod hrišćana slavi na 40 dan od Božića. Srpska pravoslavna crkva slavi ovaj praznik 2. Februara po crkvenom, a 15. Februara po gregorijanskom kalendaru. U Sredu 15.februara povodom Sretenja Gospodnjeg sa početkom u 8 sati u hramu Sabor Svetih Apostola u Apatinu biće održano Jutrenje, odmah potom, sa početkom u 9 sati i Sveta Liturgija.

Sretenje se slavilo kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ovaj praznik ukinut i ponovo uveden u Srbiji od 2002.godine.

U subotu 18.februara Pravoslavni vernici obeležavaju Zadušnice. Zadušnice, praznik u pravoslavnoj crkvi koji je posvećen mrtvima (upokojenima). Praznuje se uvijek u subotu jer je u bogosluženjima po crkvenom pravilu subota dan za pomen svim mučenicima i upokojenima pa se stoga i u bogoslužbenim pjesmama vjernici molitveno obraćaju za spasenje svojih upokojenih.

Sveta Liturgija povodom Zadušnica će biti održana sa početkom u 8 sati u Bogomolji svete Petke u Apatinu.