„BUDNOST JE VODA“- IZLOŽBA CRTEŽA ANDREJA KONOPEKA

APATIN KULTURA VESTI

U galeriji apatinskog Kulturnog centra u petak 17.februara sa početkom u 19 sati biće otvorena  izložba crteža, „Budnost je voda“ umetnika Andreja Konopeka. Crtež kao samostalna likovna disciplina, ima svoj istorijski okvir i problemski sadržaj. Iznedren je iz konceptualnog procesa umetnosti polovine dvadestog veka, ima svoju razvojnu putanju, prihvatio i ugradio savremene tehnologije i doprineo sagledavanju celokupne savremene vizuelne umetnosti. Ne retko, pojavljuju  se umetnici koji se uglavnom izražavaju u ovoj umetničkoj disciplini.

Proširujući percepciju savremennog crteža Andrej Konopek deluje u dva pravca. Prvi je fenomenološki aspekt crteža kroz tematke cikluse, kao što je Pejzaži crca, Nebeska mehanika, Vizija rođenja I i II. Naslov je i rezime serijala, a povod za  njegovo stvaranje je isključivo emotivni impuls. Ahromatski sadržaj ukazuje na jasnu nameru ka vidljivosti forme, oblika i predmetnosti. Parametri nadrealno i  fantastično mogu biti glavne sadržajne komponente. Formalni okviri, kao  drugi spekt, odnose se na vizuelnu originalnost. Konopekovi crteži su različitih dimenzija, a najčešće velikih, odgovornih formata, a potom ne retko  izvedenih u „negativu“.

Andrej Konopek rođen je 1987. godine. Diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a. Priredio sedam samostalnih  izlžbi u Beogradu i Briselu. Učestvovao na brojnim izložbama u zemlji (Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Majdanpeku,  Petrovcu na Mlavi, Pančevu) i inostranstvu u Berlinu, Lajpcigu, Ajndhovenu (Holandija), Beču. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama u Americi, Švedskoj, Austriji, Belgiji i Srbiji. Ova izložba traje do 3.marta.