НАЈТРАЖЕНИЈИ РАДНИЦИ ИЗ ОБЛАСТИ ГРАЂЕВИНАРСТВА, МЕТАЛСКЕ И ЕЛЕКТРО СТРУКЕ, ИТ СЕКТОРА, ФАРМАЦЕУТИ И ЛЕКАРИ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Послодавци су пријавили Националној служби за запошљавање потребе за запошљавањем 5.293 незапослена, показују најновији подаци ове службе. Највише су им били потребни радници из области грађевинарства и геодезије, њих 646, потом из електротехнике – 637, машинства и обраде метала – 628, геологије, рударства и металургије – 577…

Када је реч о занимањима, убедљиво су најтраженији били стручњаци из области грађевинарства, јер су послодавци од државе тражили њих 575, а били су актуелни и металурзи – 539. За њима следе и електроенергетичари – са 501 у траженим радником, а послодавци су вапили и за 430 обрађивача метала, 336 трговаца, 272 радника са занимањем друмског саобраћаја…

Ипак, у октобру нису тражили ниједног бродара, рибара нити наставника биотехничке струке. Понуда није било ни за кожаре, крзнаре и прерађиваче дувана.   

У Националној служби увек напомињу да су међу најтраженијим кадровима профили који поседују одређену стручност и знање, а пре свега у области грађевинске индустрије, заната: бравари, зидари, тесари, молери.

Траже се особе са високом стручном спремом у области информационих технологија, као и инжењери електронике, електротехнике, фармацеути, лекари са специјализацијама… То ипак не значи да таквих лица на евиденцији Националне службе нема, него да постоји већа тражња за тим профилима.

Иначе, стопа незапослености је најмања до сада и износи 7,3 одсто, похвалило се Министарство за рад, додајући и да је од почетка пандемије евидентирано око 44.105 грађана којима је престао радни однос, а који су НСЗ-у поднели захтев за новчану накнаду због губитка посла.

У питању су особе које су биле пријављене на социјално осигурање, а према подацима бироа рада, просечан број таквих грађана је мањи на месечном нивоу у односу на исти период лане. Иначе, у трећем кварталу 2020. око 2,93 милиона људи било је запослено, док је број незапослених, показали су подаци у Анкети о радној снази, у односу на исти период прошле године мањи је за 5,3 процента. И укупан број запослених је смањен, и то за њих 2.100 што је 0,1 одсто.

Статистички подаци показују и да је дошло до смањења неформалне запослености, за 42.900 радника, али и повећања формалне запослености за 40.700.

Интересантни су и подаци о одсуствовању с посла током трећег тромесечја. Смањено је готово десет пута у односу на претходни квартал, и то због смањеног обима посла из техничких или економских разлога. У односу на исти период лане број запослених који су били одсутни с посла због годишњег одмора значајно је смањен у трећем кварталу 2020, а малтене 100.000 запослених мање користило је годишњи одмор.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *