NAGRAĐENO DOMAĆINSTVO SA NAJVIŠE LASTINIH GNEZDA

DRUŠTVO ZANIMLJIVOSTI

Porodica Petković iz Velike Plane ove godine dobila je priznanje za domaćinstvo sa najvećim brojem lastinih gnezda u Srbiji i nagradu od dve tone kukuruza, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Domaćinstvo Petkovića je sa 80 zauzetih gnezda seoskih lasta zauzelo prvo mesto medju 96 domaćinstava iz svih krajeva Srbije.

„Kada su nam javili da smo pobedili baš smo se obradovali. Kažu da laste donose sreću, proleće, a naša porodica je dokaz da laste donose i vredne nagrade. Nagrada od dve tone kukuruza nam dolazi u pravom trenutku za naše krave, svinje i ostale životinje“, izjavila je Sanja Petković, koja je poslala prijavu za takmičenje.

Ovo neobično takmičenje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je po drugi put, kako bi se pomoglo lastama koje su postale ugrožene intenzivnom poljoprivredom, ali i podržali mali poljoprivrednici koji se poljoprivredom bave na tradicionalan i za prirodu povoljan način.

„Brojne ugrožene vrste koje su hiljadama godina navikle na suživot sa čovekom sada se suočavaju sa nestankom staništa i odgovarajuće hrane jer je čovek naglo promenio način bavljenja poljoprivredom. Primera radi, moderne štale su zatvorene, imaju mrežice na prozorima, a umesto lasta koje bi besplatno uklanjale muve, koriste se opasni otrovi“, rekao je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ove godine sponzori takmičenja bili su programerska firma „Mad Head Games“ iz Novog Sada i kompanija „Sto posto“ iz Velike Plane.

Izvor -Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.