НАГОВЕШТАЈИ СЛАБЉЕЊА ВИРУСА, АЛИ РАНО ЗА ПРОГЛАШЕЊЕ ПОБЕДЕ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Имунолог Срђа Јанковић оценио је да је епидемија у пуном јеку и да је можда преломни тренутак када ствари могу да крену ка добром јер такви наговештаји постоје, али да све што је добро урађено може да се поништи ако се не спроводе противепидемијске мере.

Налазимо се у незгодном тренутку, долази мало и до замора, желимо победу и прве назнаке победе смо сви спремни, и стручњаци, званичници, грађани, сви да дочекамо оберучке и да кажемо победили смо, а то је најопасније“, рекао је Јанковић за Радио-телевизију Србије на питање о ублажавању мера.

Он је нагласио да се „прерано проглашена победа зове пораз“ и оценио да „морамо бити до краја озбиљни у сузбијању ове опасне епидемије“.

На питање да ли има знакова слабљења вируса корона у Србији, он је рекао да „може да значи да имамо такве прве знаке“.

Kако је рекао „то је игра на два гола“ и да се у ствари мења однос са вирусом који слаби онолико колико имунитети јачају, али да је то почетак и да је вирус још веома опасан и има смртоносни потенцијал.

Према његовим речима, Србија улази у наредну фазу епидемије где ће бити „не само силазна путања епидемијске криве него можда и путовање ка мањој вируленцији вируса“.

„Али, ако правимо од готовог вересију, онда ћемо можда морати да играмо продужетке, а наш је циљ је да их не играмо већ да окончамо епидемију овим ефикасним мерама које морамо солидарно, одговорно, разборито, сви заједно да спроведемо“, нагласио је Јанковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.