НА ТЕРИТОРИЈИ АПАТИНА СЕ НАСТАВЉА ПОТРАГА ЗА ПАНТЕРОМ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Потрага за црним пантером, који је виђен у петак у Бањи Јунаковић код Апатина, наставља се и данас, а када буде ухваћен, план је да се успава и да се имобилизује у Зоолошком врту на Палићу.

Начелник Покрајинске инспекције за заштиту животне средине Немања Ивановић, који је већ два дана на терену са колегама у потрази за овом животињом, рекао је да им је идеја да га успавају и пребаце у Зоолошки врт на Палићу.

-Зоолошки врт Палић има најсавременије средство за успављивање. Максимални домет је до 30 метара за успављивање, а ми то нећемо да радимо у затвореним контролисаним условима, него буквално на отвореном, казао је Ивановић.

Он је испричао да су јуче пантера тражили дроном са термалном камером, те да ће тако бити настављено и данас, ако треба и сутра, све док не нађу предатора.

-Простор у самој околини хотела Бање Јунаковић, односно ту шуму смо прегледали и претражили са дроном. Уочили смо разне друге врсте животиња – птице, неке разне врсте ситнијих глодара али на срећу или несрећу још увек нисмо уочили нешто што може да да индиције да је он ту, у близини, рекао је Немања Ивановић.

Начелник Покрајинске инспекције за заштиту животне средине је објаснио и да је терен који је претраживан реалан оној аутохтоној, пантеровој, са вегетацијом, изобиљем дивљачи, као и да он у њему нема природних непријатеља.

-Та животиња је, сигуран сам, боравила у некој врсти заточеништва. Ми не знамо како ће се она понашати јер ово није њено природно окружење, али претпостављамо да ће се због глади у њој пробудити ловни нагон и да ће неку пернату живину или срну уловити. На срећу, нико није пријавио штету до сада, каже он.

Како додаје Ивановић, Србија нема стручњаке који се баве великим мачкама у природи.

-Ми не знамо да ли ће она бежати или неће, не знамо ни колико дуго пантер борави напољу. 70 одсто шуме у околини Бање Јунаковић је прегледано али нисмо уочили никакав траг. Казна за особу која је пустила или изгубила ову животињу би била од 30 хиљада до 100 хиљада динара, наводи начелник покрајинске инспекције, па додаје:

-Моле се грађани да не иду до даљњег у том правцу, као и у правцу пригревачке шуме, јер се ради о веома опасној и непредвидивој дивљој животињи. У хватању и лоцирању црног пантера, тренутно су укључене све надлежне службе, као и стручна служба из Зоолошког врта Палић. (nova.rs, Фото: Shutterstock)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *