НА ПЕТИЦИЈУ О ТРАЈНОЈ ЗАБРАНИ ПРИВРЕДНОГ РИБОЛОВА “ВОЈВОДИНАШУМЕ” НУДЕ ДЕЛИМИЧНУ ЗАБРАНУ И ПОЈАЧАНУ КОНТРОЛУ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Спор између удружења спортских риболоваца са територије Западнобачког округа који петицијом траже трајну забрану привредног риболова у резервату природе “Горње Подунавље” и ЈП “Војводинашуме” управљача овог добра, ових дана је добио свој епилог.

Након састанака који су одржани у Апатину од 16. до 19. априла, а на којима су обе стране заузеле супротне ставове, представници ЈП “Војводинашуме” су у намери да умање незадовољство риболоваца обећали појачане контроле и мере које планирају спровести до краја године, док су спортски и рекреативни риболовци једногласни у намери да наставе акцију потписивања петиције и захтева о трајној забрани риболова.

Као одговор на петицију и бунт риболоваца, ЈП “Војводинашуме” је најавило да ће на спорном риболовном терену бити спроведен ванредни мониторинг рибљег фонда, а који ће спровести лиценциране установе и уз присуство представника удружења спортских риболоваца. Даље, ради бољег идентификовања стања рибљег фонда обећано је и спровођење појачане контроле података о излову, за шта ће се ангажовати запослени у ЈП “Војводинашуме” из других рибарских подручја територије АП Војводине, као и увођење квота за број исписаних пријава на нивоу подручја.

До краја године обављаће се неселективна појачана контрола рекреативних риболоваца и привредних рибара, а удружења ће бити у обавези да приложе збирне извештаје на основу риболовних образаца појединачних чланова удружења.

Она удружења која не буду испуњавала своју законску обавезу у овом погледу, неће бити у прилици да за наредну календарску годину остваре право на риболовачке дозволе.

Спортским риболовцима је такође обећано увођење волонтерске риболовачке службе, за које ће удружења имати прилику да делегирају волонтере који ће са рибочуварима одлазити у контроле привредних рибара и рекреативних риболоваца, као и терене који се требају заштити од рибокрађе.

Међу мерама које су “Војводинашуме” спортским риболовцима понудиле као решење спора, је увођење тоталне забране привредног риболова од следеће године на око 15 км терена у оквиру рибарског подручја “Горње Подунавље”, као и формирање два ревира “Ухвати-Пусти” на територији рибарског подручја, од којег је један у северном делу, предлог “Мртва Барачка” и други у јужном делу где се разматрају терени “Тошина бара”, “Тушкош” или “Мишвалд”.

Представници Војводинашума су риболовачким удружењима понудили и подршку у погледу захтева надлежном Министарству за измену одредби закона и подзаконских аката којима би се ограничила употреба одређених алата привредних рибара и дефинисали периоди излова.

Са друге стране, међу разлозима из захтева спортских риболоваца за трајном забраном привредног риболова у резервату “Горње Подунавље” наведени су позитивни примери Републике Хрватске која је на својој обали Дунава у “Kопачком риту” забранила привредни риболов и тромесечни ловостај током мреста, као и Мађарске која је од 2015. године у потпуности забранила овакве активности на води, док је на страни Републике Србије он и даље дозвољен.

Спортски риболовци су током састанака изразили сумње у контролу рада привредних рибара и ваљаност мониторинга рибљег фонда који “Војводинашуме” спроводе на овом терену, а на основу којих се касније прописују квоте за излов.

Kао највећи приговор представника удружења риболоваца изнет је податак да већина привредних рибара обавља излов у непосредној близини најзначајнихих мрестилишта, неретко кршећи ловостај и користећи дубинске алате и мреже којима се повлаче, померају и ремете рибља станишта, а који не могу да селектују рибље врсте чиме се трајно наноси штета укупном рибљем фонду.

Удружења спортских риболоваца су током састанака представницима ЈП “Војводинашуме” изнели и бенефите које би одлуком о укидању привредног риболова донели држави, локалној самоуправи и становништву који имају користи од спортског и рекреативног риболова. У том контексту су поменуте и продавнице риболовачке опреме, регистрације чамаца и мотора, закуп места за чување чамаца, закуп риболовачких кабина, чуварске службе, издаваоци смештајних капацитета, приходи ресторана, угоститеља, водича и сви других који индиректно трпе штету због неконтролисаног излова рибе у Специјалном резервату природе “Горње Подунавље”.

На страни захтева спортских риболоваца убедљива је и рачуница по којој је економски много значајнији приход од продаје дозвола спортским и рекреативним риболовцима који на годишњем нивоу износи 10.500.000,00 динара (2100 дозвола по 5000,00 дин), док је приход од продаје дозвола привредним рибарима десетоструко мањи и износи 980.000,00 динара (7 рибара по 140.000,00).

Састанцима су испред ЈП “Војводинашуме” присуствовали Бранислав Станков – извршни директор за ловство и рибарство, Миљан Велојић – самостални стручни сарадник за сертификацију шума, Велимир Чешљевић – самостални референт за рибарство Шумског газдинства “Сомбор” и Предраг Станковић – шеф Шумске управе Апатин, док су удружења риболоваца заступали Дејан Дизија испред Удружења спортских риболоваца “Чикла” Апатин, Милан Ћопић представник Удружења спортских риболоваца “Буцов” Апатин, Маринко Ађин представник УСР “Дунав” из Сонте, Милош Елек испред Удружења спортских риболоваца “Magic Fish” Сомбор, Зоран Марић представник Удружења спортских риболоваца “Шаран” Пригревица, Петар Вујчић овлашћени представник Удружења спортских риболоваца “Амур” из Kљајићева, Ђура Ранг из Kлуба спортских риболоваца “Шаран” Бачки Моноштор, Роберт Kатона представник Удружења спортских риболоваца “Сомбор”, Марко Ерцег представник спортских риболоваца “БАС” Kолут, Зоран Олбина из ТР “Штука” Бездан, Никола Kовач представник Удружења спортских риболоваца “Хајдук-Шаран” Kула, Моша Богдановић, овлашћени представник Kлуба спортских риболоваца “Kараш” Оџаци и Немеш Тихамер и Иван Паштровић, овлашћени представници Спортског друштва “ЖАK” Сомбор.

Посредници и медијатори у разговорима били су представници општинске управе Апатин и Туристичке организације Апатин.

3 thoughts on “НА ПЕТИЦИЈУ О ТРАЈНОЈ ЗАБРАНИ ПРИВРЕДНОГ РИБОЛОВА “ВОЈВОДИНАШУМЕ” НУДЕ ДЕЛИМИЧНУ ЗАБРАНУ И ПОЈАЧАНУ КОНТРОЛУ

  1. Sa ribarima treba polako.
    Ljudi su se na taj zanat navikli, pa onima koji to rade ne treba smetati, već pojačano kontrolisati i nikakve nove dozvole za ribare ( neke buduće ), ne izdavati.
    Dakle dok su živi i radno sposobni ovi sada prisutni, neka ih. Samo neka ne dolaze novi.

    1. Neka uzgajaju ribu u iskopanim ribnjacima umesto sto kradu po dunavu. Dunav je svaciji a ne samo pripada ribarima i cuvarima pa onda dele zaradu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *