НА ЈАВНИМ РАДОВИМА У ЗАПАДНОБАЧKОМ ОKРУГУ ЗАПОСЛЕНА 161 ОСОБА СА ОСОБЕ СА ЕВИДЕНЦИЈЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA VESTI

Програми јавних радова и ове године се успешно реализују. На простору Западнобачког округа 161 лице са евиденције незапослених је радно ангажовано на јавним радовима. Један од циљева јавних радова је очување и унапређење радних способности незапослених лица радним ангажовањем у области социјалне заштите и хуманитарног рада, одржавања и обнављања јавне инфраструктуре, одржавања животне средине и природе. Запослени на јавним радовима припадају категорији теже запошљивих као што су незапослени који на посао чекају дуже од 18 месеци, лица без
завршене средње школе, радно способни корисници новчане накнаде, особе са инвалидитетом и роми.

Приоритет за укључивање у ове програме дат је незапосленима који се први пут запошљавају на јавним радовима. Радови се спроводе у области уређења јавних површина, простора испред напуштених кућа, уређења дворишта школа, дивљих депонија, викенд насеља, дечијих игралишта, уређења простора око гробља, припреми материјала за рециклажу. Такође се спроводе радови у стакленим и еколошким баштама, селекцији, сортирању и евидентирању књига, помоћи старим и угроженим лицима, израдe керамичких сувенира.
Један од активних учесника на овим програмима је и Општа болница „Др. Радивој Симоновић“ Сомбор која је последњих десет година извођач јавних радова.

Истичу да су ангажовањем на јавним радовима постигли више значајних општих и друштвено-корисних циљева. Према речима стручног сарадника, Павла Лалића, захваљујући јавним радовима у болници је ангажовано више десетина особа са инвалидитетом која су овим путем стекла личну и професионалну сатисфакцију, подизана је еколошка свест код корисника, код грађана и запослених, установљена је важност процедура попут праћења токова отпада, рециклаже, одржавања зеленила и друго.

Изражена је нада да ће јавни радови и убудуће опстати и на тај начин доприносити радном ангажовању теже запошљивих категорија становништва. Истичући значај јавних радова, Свјетлана Нешић, начелник одељења Филијале Сомбор, посебно наглашава да је захваљујући Јавним радовима на којима се ангажују особе са инвалидитетом, ове године, у округу запослена 41 особа са инвалидитетом, а да је за ове програме издвојено 9,2 милиона динара.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.