MZ SONTA SPREMNA ZA NOVE INVESTICIJE U 2017. GODINI

APATIN POLITIKA VESTI

Početkom godine sve Mesne zajednice opštine Apatin podnose izveštaje o realizovanim aktivnostima za prethodnu i planovima za novu investicionu godinu. U razgovoru sa sekretarom MZ Sonta, Renatom Kuruc saznali smo da je u 2016. najviše ulaganja bilo u infrastrukturu i izgradnju fabrike vode u Sonti kako bi meštani ovog sela imali kvalitetniju vodu u svojim domaćinstvima.

Konkursom, od strane pokrajinskog fonda za ulaganja, obezbeđeno je 5 miliona dinara za realizaciju dva projekta, a to su izgradnja fabrike vode i dozera hlora, kao i za radove na rekonstrukciji vodotornja.- Uspeli smo da obezbedimo novac od strane pokrajine kako bi završili fabriku vode. Mi smo u projektu učestvovali sa 20% dok su većinska sredstva obezbeđena iz projekta odnosno konkursa na kome smo učestvovali.- rekla je Renata Kuruc.

Radi se na rekonstrukciji cevi unutar vodotornja, kao i na nosećem stubu. Mesna zajednica je prikupila svu dokumentaciju i čeka se raspisivanje javne nabavke od male vrednosti, a kako saznajemo ovaj posao bi trebao da se završi do kraja aprila. -Posle završetka nabavke neće biti potrebno mnogo vremena da se završe sami radovi, a po mojim procenama to je nekih 20ak dana.- izjavila je za radio Dunav Renata Kuruc.

Jedan deo sredstava uložen je u opremanje velike sale u “Lovačkom domu”. -Urađeni su sistemi za hlađenje i grejanje sale, a u planu je da se i renovira kuhinja kao i još neki delovi velike sale kako bi ona bila sto funkcionlnija.- dodaje Renata.

Kada su u pitanju planovi za ovu godinu najviše pažnje biće usmereno u apliciranje na konkurse kako bi se pokušala dobiti sredstva iz republičkih i pokrajinskih fondova. Planiran je nastavak izgradnje kanalizacije i kolektora otpadnih voda, kao i izgradnja prečistača otpadnih voda koji bi u mnogome doprineo očuvanju životne sredine u opštini Apatin. Od većih projekata planirana je i zamena filtera na vodotornju, kao i rekonstrukcija puteva na teritoriji MZ Sonta.