МУП АПЕЛУЈЕ НА ПЕШАКЕ ДА ПОВЕЋАЈУ ОПРЕЗНОСТ И ДА ПОШТУЈУ САОБРАЋАЈНЕ ПРОПИСЕ

APATIN HRONIKA VESTI

Министарство унутрашњих послова апелује на све пешаке да повећају опрезност и да поштују саобраћајне прописе, како би, уз све мере које спроводи полиција, допринели очувању своје и безбедности осталих учесника у саобраћају.

У претходна два дана, у саобраћајним незгодама у Републици Србији погинула су три пешака, од којих су два настрадала приликом преласка коловоза ван обележеног пешачког прелаза.

Из МУП-а напомињу да је Законом о безбедности саобраћаја на путевима прописано да су пешаци дужни да коловоз прелазе тек након што се увере да то могу да учине на безбедан начин. Истим законом прописано је да су возачи дужни да обрате пажњу на пешаке који се налазе на коловозу, или исказују намеру да ће ступити на коловоз.

Пешаци годинама уназад представљају једну од најугроженијих категорија учесника у саобраћају у Републици Србији, имајући у виду да око четвртину од укупног броја погинулих лица чине управо они. Од почетка ове године, у саобраћајним незгодама погинула су 63 пешака, од којих су четворо била деца.

Управа саобраћајне полиције у контроли саобраћаја константно спроводи мере у циљу очувања безбедности пешака, као што је мерење брзине у зонама пешачких прелаза. Међутим, полиција скреће пажњу и на истраживања Агенције за безбедност саобраћаја која указују да велики проценат пешака свесно прелази коловоз ван пешачког прелаза, чиме и себе и друге учеснике у саобраћају доводи у опасност.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.