MR SRĐAN ŠERER GOST RADIO DUNAVA

APATIN KULTURA VESTI

Mr Srđan Šerer. profesor engleskog jezika, književnik i prevodlac bio je gost radio Dunava, a u okviru emisije ” Bez kulture je loše “. Povod za razgovor sa njim bila je njegova prva knjiga ” Izabrane stranice” koju je priredio pisac i književni kritičar Vasa Pavković, a objavljena je u Narodnoj biblioteci ” Miodrag Borisavljević ” u Apatinu.

Prvu knjigu je Srđan Šerer objavio u 85. godini, a posle višedecenijskog književnog i prevodilačkog rada. Na promociji knjige, prošle nedelje, Vasa Pavković je rekao da je knjiga priređena iz obimne građe koja je sadržala
ogroman rad pa smo pitali Srđana Šerera kolika je to, u stvari, građa.

– Kad smo se selili u novu kuću prenosili smo ono što sam pisao i prevodio u džakovima. Tu su bile moje priče, moji eseji, fotografije i sve drugo što čini život jednog pisca i prevodioca – rekao nam je Šerer.

Knjiga je podeljena u tri dela: prvi čine priče Srđana Šerera, za koje je često nagrađivan, drugi deo su eseji, zapisi i prevodi iz Afrike, a treći deo je o Miodragu Borisavljeviću i Stevanu Raičkoviću sa kojima je Šerer proveo mnogo vremena na Lavaču, u Apatinu i pisao o njima. Pitali smo Šerera o njegovim pričama.

– Tokom dugih godina dobio sam prvu nagradu za priču u Ježu, drugu nagradu za priču u Novoj Makedoniji, zatim drugu nagradu u Frontu kao i prvu nagradu za esej u Osječkoj reviji. Objavljivao sam priče i u Borbi, Večernjim novostima, Koracima, Narodnoj Armiji, Čiviji, Isteru, Kvartalu…Želeo sam da objavim knjigu priča mnogo ranije, ali morao sam da brinam o porodici. Predavao sam engleski jezik ne samo u Apatinu, nego i u Zrenjaninu, Crvenki. Kad je osnovana gimnazija u Apatinu nije bilo kadra pa sam predavao četiri predmeta: engleski, nemački, latinski i srpski- priča naš
sagovornik.

Mr Srđan Šerer je 1977. godine postavljen za tumača pri mešovitoj Jugoslovensko – Ganskoj firmi za seču i obradu drveta u Kumasi, u Gani što mu je omogućilo da upozna afričku kulturu, a Posebno književnost. Pitali smo ga čime se, osim obaveznog posla u firmi još bavio.

– Najviše pažnje posvetio sam prvom afričkom nobelovcu Voleu Šoinki. Kad je on dobio Nobelovu nagradu niko u zemlji nije znao ništa u zemlji pasu me zvali iz svih listova, sa telvizija i radija da ispričan nešto o njemu. To su bili naši mediji jer sam tad već bio opet u Apatinu. Govorio sam o Šoinki i u Udruženju književnika Srbije u Beogradu.

Treći deo knjige bavi se Šererovim druženjem sa piscem Miodragom Borisavljevićem i pesnikom i akademikom Stevanom Raičkovićem. Sve se događalo na Lavaču gde je Borisavljević imao vikendicu i tamo proveo dugi niz godina. Pitali smo Šerera i o tome.

Pre blizu četiri decenije sačinio sam knjigu “Između dva sveta “, a u njoj se nalaze upravo književni radovi Borisavljevića i Raičkovića. Borisavljevića sam zvao Čika Mile i mnogo vremena sam proveo na Dunavu sa njim i tetka Anđom, njegovom suprugom. Kod Borisavljevića su, u goste dolazili mnogi pisci, a najčešće Stevan Raičković koga sam tu i upoznao. Zato sam i napisao eseje ” Miodrag Borisavljević ili priča o čoveku i reci ” i “Stevan Raičković ili usamljenik raspet između grada i prirode ” – rekao nam je na kraju razgovora mr Srđan Šerer.

autor: Dušan Radivojević

Srdjan Serer, odabrane price, knjiga Bez kulture je lose,  Dusan radivojevic, srdjan serer (1)

1 thought on “MR SRĐAN ŠERER GOST RADIO DUNAVA

Comments are closed.