MONOGRAFIJA 60 GODINA OSNOVNE MUZIČKE ŠKOLE “STEVAN HRISTIĆ” IZ APATINA

APATIN KULTURA VESTI

Iz štampe se pojavila Monografija 60 godina Osnovne muzičke škole “Stevan Hristić” iz Apatina na 135 strana koju je priredila Lidija Janković, profesor muzike, koja je na Odseku muzičke teorije diplomirala na Muzičkoj akademiji u Beograda i koja je od avgusta 1978. do marta 1991. godine obavljala funkciju direktora iste škole.

Muzicka skola VELIKALidija Janković je u predgovru monografije istakla da je ideja njenog objavljivanja rođena iz osećanja da se, pre svega, sačuvaju podaci o njenom uspešnom višedecenijskom radu i to sa presekom muzičkih dešavanja u Apatinu i šire, kao i pregled aktera i učesnika u zbivanju jednog istorijski kontinuiranog, pedagoškog i obrazovnog razvoja od osnivanja Škole, daleke 1948. godine, do danas.

Treba napomenuti da je prof Lidija Janković od samog početka bila učesnik tih događaja, kao učenica, nastavnica i direktor škole, a kao pratilac dešavanja u njoj i posle penzionisanja.

Škola nosi ime Stevana Hristića, poznatog srpskog kompozitora, profesora kompozicije i instrumentacije od 1937. do 1950. godine na beogradskoj Muzičkoj akademiji, direktora i dirigenta beogradske Opere i tvorca čuvenog baleta “Ohridska legenda” i autora niza drugih muzičkih dela u čijem opusu se nalaze veoma poznate kompazicije: “Oratorijum vaskrsenje” i “Simfonijska fantazija”.

Monografiju je kao izdavač objavila Osnovna muzička škola “Stevan Hristić”

V. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *