MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI! BOŽIĆNA ČESTITKA APATINSKE PAROHIJE PRAVOSLAVNIM VERNICIMA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Paroh apatinski, prezviter Mladen Glušac uputio je Božićnu čestitku svim vernicima koji Božić proslavljaju po Julijanskom kalendaru u ime Pravoslavne crkvene opštine Apatin.

Slava na visini Bogu, a na zemlji mir među ljudima, dobra volja!

Draga braćo i sestre ovu pesmu pre već više od dve hiljade godina pevali su anđeli objavljujući rođenje Bogomladenca Hrista. U njoj krije se osnovna poruka buduće Spasiteljeve misije na Zemlji, a to je pomirenje sa Bogom i među ljudima. Mir koji nam Božić donosi nije od ovoga sveta, nego je dar Božiji, otuda nije slučajno da su naši preci čestitanje ovog praznika nazivali mirboženje.Sin Božiji postaje Sin Čovečiji, jedan od nas, da bi obožio ljudsku prirodu i podario nam večni život.Hristovo rođenje prva je novina pod kapom nebeskom, događaj kojim se menja tok istorije.Do tada sve nade pokoljenja starog sveta iščekivale su pojavu Mesije- Spasitelja, a od ovog momenta Božija inicijativa u svetu postaje direktna.

,,S nama je Bog, razumite narodi”, kliče starozavetni prorok. Veliki dar na zemlji zadobismo, celokupna tvorevina učestvuje slici Rođenja Hristovog. Nebo prinosi zvezdu, angeli pesmu, zemlja pećinu, pustinja jasle, pastiri čudo, mudraci darove, a mi Mater Djevu. Od ove radosti nema veće i zato ne slučajno Njegoš kaže: ,, Nema dana bez očinjeg vida, niti ljepše slave od Božića.” Božić je pre svega crkveni praznik, koji se proslavlja u svetom hramu. Ne dozvolimo da suštinu praznika, koji se odvija na Svetoj Liturgiji zamenimo običajima, koji treba da budu samo nastavak onoga što smo započeli u Crkvi.Saberimo se s toga u dom Njegov iz koga ćemo poneti blagoslov za sebe i svoje ukućane. Živimo u teškim vremenima u kojima je ulazak Boga u istoriju potrebniji nego ikad. Otvorimo štalice svojih srca, da bi se Hristos i u nama mogao roditi i zagrejati ohladnelost našu.

Praznujući ovaj veliki praznik setimo se onih koji su u potrebi, kojima je naša pomoć i uteha neophodna. Pohitajmo ka njima, jer čineći dobro ljudima, Bogu činimo. Ne smemo ostati neosetljivi prema bližnjima, jer pun sto ne čini Božić, već nesebično darivanje. Čestitajući svima ovaj svetli praznik, mi apatinski sveštenici,molimo Bogomladenca da nizvede na sve svoj blagoslov i podari radosti i uspeha.

Mir Božiji- Hristos se rodi!