МЕЂУНАРОДНИ ЖИРИ АПАТИНСКЕ РАКИЈАДЕ ЗАДОВОЉАН КВАЛИТЕТОМ УЗОРАКА, САМО КАЈСИЈА ПОДБАЦИЛА

APATIN DRUŠTVO VESTI

За овогодишњи, четврти Међународни фестивал ракије “Горње Подунавље” који ће бити одржан 15. јуна у шеталишној зони апатинске улице Српских владара стигло је више од 900 узорака, а међународни жири вредно ради на оцењивању пристиглих ракија. Манифестацију организује Удружење произвођача и љубитеља воћних ракија “Чувари традиције”, а Петар Хорти је за радио “Дунав” рекао да овогодишњи рекордан број учесника диже фестивал на највиши ниво.

-Четврти пут смо се окупили на оцењивању ракија и ове године смо оборили рекорд, не само нашег фестивала већ и у читавој држави јер је 365 излагача послало више од 900 узорака ракије. Учествују ракијаши из свих земаља региона које нас окружују, Аустрије, Чешке и Пољске тако да смо заиста прави међународни фестивал. Обезбедили смо и врхунске судије из наше земље и иностранства, тако да смо свим наведеним поставили један озбиљан задатак свима онима који покушавају да нас прате. Такође, и сами себи смо подигли лествицу, јер морамо да одржимо овогодишњи ниво и трудићемо се да тако и буде, закључио је Хорти.

Оцењивање ракија на фестивалу обавља шесточлана међународна комисија коју чине реномирани стручњаци у овој области из наше земље, Босне и Херцеговине, Мађарске и Хрватске, а проф. др. Нермина Спахо, Професор на Пољопривредно-прехрамбеном факултету Универзитета у Сарајеву је испред жирија рекла да је квалитет дестилата који стижу на апатински фестивал из године у годину све бољи.

-Могу рећи да сваке године овај фестивал расте и ове године имамо рекордан број учесника. Апатински фестивал ракије постаје један од важнијих, ако не и догађај ове врсте са највећим бројем узорака у региону. Квалитет дестилата напредује из године у годину и ми као оцењивачи смо веома задовољни. Произвођачи теже ка бољем квалитету и то се заиста види на узорцима. Кроз то што се произвођачи усуђују да користе и неке необичне сорте и воћне врсте – односно шумске плодове приметна је и иновативност. Уз оне стандардне који су присутни, имамо и врло иновативних узорака. Оно што је традиционално за овај крај је кајсија, која нажалост ове године није имала тако сјајне представнике. Вероватно је разлог време – односно топли дани који су били када се обављала ферментација прошле године, тако да је кајсија ове године можда мало подбацила али остали узорци су одлични, нагласила је Спахо.

Уз њу, оцењивање ракија на фестивалу обављају: проф. др Нинослав Никићевић, доајен српске ракијашке сцене, дугогодишњи председник фестивала на Новосадском сајму и већине великих ракијских фестивала у Србији и региону, Јожеф Мутх, међународни оцењивач квалитета ракија, стручни консултант и сарадник у Дестилерији Баја – Мађарска, проф. др. Веле Тешевић, професор на Хемијском факултету Универзитета у Београду, др. Бранко Поповић, Виши научни сарадник из Института за воћарство у Чачку и проф. др. Марин Михаљевић Жуљ, Професор на Агрономском факултету свеучилишта у Загребу, Република Хрватска.

Након што Међународни стручни жири изврши оцењивање квалитета у више од 20 ракијских категорија, свим победницима по категоријама (прва три места) ће на фестивалу, 15. јуна бити уручени пехари, док ће сви произвођачи ракије које су оцењене у квалитету бронза, сребро и велико сребро, злато и велико злато за свој производ добити одговарајуће медаље и дипломе. Манифестација ће бити одржана у центру Апатина, а организатори позивају све грађане да увеличају овај догађај и додају да ће бити и бесплатна дегустација узорака ракије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *