MAŠKARE I BELE POKLADE U PRIGREVICI

APATIN DRUŠTVO KULTURA VESTI

Šarena povorka maškara ili belih poklada, od ranog jutra su zvonima, klepetušama, muzikom, igrom i pesmom, defilovala je Prigrevcom, budeći meštane, uveseljavjući decu i obilazeći kuće domaćina ovog mesta, podsećajući na običaje donete sa Banije i Like.

Godinama već bele poklade se organizuju poslednjeg dana mrsne hrane pred Uskršnji post i podsećaju na običaj koji je ovde stigao zajedno sa narodom iz brdskih krajeva.

Maškare blagosiljaju kuće u koje dolaze da im bude rodna godina. Kako kažu stariji meštani Bele poklade su nekad bile zabranjivane a danas u njima učestvuje sve više ljudi i dece. U belim pokladama učestvuju samo muškarci, koji na simboličan način, prerušeni u mladu i mladoženju, bake i deke, ulazeći u kuće na kojima je ih dočekuje bogata trpeza, a najstariji ukućani ih darivaju jajima i slaninom, dok maškare žele domaćinima: „da im rodi žito i pšenica a u kući malena dečica“.

Od kuće do kuće u celom selu i ove godine je veselo. Ali, i maškare, za jadac znaju pa poslednje ostavljaju kuće gde im je gošćenje i darivanje obilato. Po tradiciji to su kuće Čule, Zubera, Kljajića… Najstariji maškar Nenad Banjijac, veli da je sve nasledio od oca.- Ja sam najstariji maškar od više čeitiri decenije. Otac mi je u nasledstvo još 1946. godine kad su ovde došli Banijci taj običaj ostavio-kaže Nenad.

Moj sin je nastvio tradiciju- kaže Đuro Kljaijć, dok mu naslednik biva ove godine, mladoženja ali u nešto moderniojoj varijanti, po garderobi. Dugogodišnja mlada, pak, Jovica Marić, objašnjava da četriri decenije biva najatraktvija žena na maškarama.-Mlada sam, ali već sam posle decenija, i omatorila.Ćerka me šminka a ja od poklada ne odustajem-kaže Marić.

Prema priči starijih Prigrevčana maškare su nekad bile darivane u svim kućama. Ako je kapija kojim slučajem bila zaključana, klepetušama su domaćina budili. Različito su se zvale: bele poklade, mačkare ili maškare.Po verovanju nekada se nije venčavalo između maškara i Uskrsa jer se verovalo da su tada sklopljeni brakovi nesrećni, da nema ljubavi i poroda. Pokloni koje su maškari dobijali su se darovali najsiromašnijim.

Nikada u Prigrevici, navode meštani nije bilo veselijeg događaja od maškara. -Svako mesto u opštini ima svoje. Šokci u Sonti drže Grožđebal, Mađari u Kupusini i Svilojevu Kirbaj, a mi Banijci maškare koje su tradicija doneta iz starog kraja, kažu stariji Prigrevčani .Harmonikaši i dobošar sviraju pesme od Banije pa do Ria. Uz više kolona, danas je u Prigrevici, učestvovalo više od dvesta meštana, što mladih do starijih.

maškare 2 mašakre 3 mašakre najstariji maškari