MANIFESTACIJA UG „BUNjEVAČKO KOLO“ U SOMBORU

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Somborski Bunjevci prisetili su se svojih predaka, koji su na široke prostore Bačke došli pre četiri veka iz današnje severne Dalmacije i jugozapadne Bosne. Ne zaboravljaju svoje običaje, pa su tako u organizaciji UG „Bunjevačko kolo“ održali tradicionalno “Veliko bunjevačko prelo.Na prelu, kao što običaji i nalažu, okupili su se mnogobrojni gosti – prijatelji iz zemlje i inostranstva i, naravno, komšije koje pripadaju svim nacionalnim zajednicama koje krase Sombor i daju mu posebnu vrednost satkanu od suživota u različitostima.
Gosti na bunjevačkom prelu bili su i dr Zoran Parčetić, predsednik Skupštine grada Sombora, dr Vlado Babić, poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, Dušan Marijan, načelnik Zapadnobačkog okruga, Silard Janković, član Gradskog veća za oblast nacionalnih manjina i saradnje sa verskim zajednicama, Ivan Šimunov, pomoćnik gradonačelnice za međunarodne odnose, te Marko Marjanušić, potpredsednik Bunjevačke matice.
Članovi GKUD „Ravangrad“ pevali su i igrali, kao što se nekad pevalo i igralo, a potom su se svi uhvatili u bunjevačko kolo i igrali, pevali, uz zahvalnost lokalnoj samoupravi što ih podržava.