“MAJKE I ŽENE NEZNANIH JUNAKA” USKORO U APATINSKOJ GALERIJI

APATIN KULTURA VESTI

U petak, 17. mart 2017. godine sa početkom u  19 sati biće otvorena izložba crteža Nevene Marković pod nazivom „Majke i žene naznanih junaka“. Ova izložba odgovor je na rodoljubivu temu inspirisanu  događajima iz dva velika rata XX veka. Crteži govore o univerzalnoj  temi, drami i bolu majki, sestara i  žena,  koje su izgubile svoje najbliže, one neznane i anonimne junake, nestale u vihoru rata. Tragovi ovog bola i krika ubrazdane su u  ženska  tela i likove. To su ahromatski dramatičnog i ekspresivnog izraza različitih tehničkih sadržaja. Nevena Marković o svojim crtežima kaže:

– Koliko su patili i stradali vojnici, neznani junaci, toliko su i njihove majke, žene, sestre, ćerke. One su rađale sve te junake, a i sahranjivale. Ostale su zaboravljene žrtve, njihov bol  je u istoriji ostao samo njihov. Istorija i narod pamte  istaknute vojskovođe, kraljeve, atentatore. Niko se ne seća  običnih vojnika, anonimnih heroja, koji su podneli najveći teret rata, dane i noći provodili u rovovima, jurišali na neprijateljske tenkove, gledajući smrt svojih saboraca  isčekivali su sopstvenu, gladovali, ubijali i bili ubijani. Civili su bili nemi posmatrači izloženi na milost i nemilost sudbine, njenom igrom bili pošteđeni ili osuđeni na propast. Nekima je smrt donela kraj rata, neki su ostali u  ratnom plamenu.

Nevena Marković rođena je 1990. godine u Beogradu. Završila master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjene grafike,  modul grafika i knjiga 2014. godine. Član ULUPUDS-a od 2017. godine. Bila stipendista iz Fonda za mlade talente Republike Srbije (2013) i stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS (2014). Izlagala u  Beogradu, Grockoj. Priredila četiri samostalne izložbe. Objavila svoje radove u časopisima: Magazin za umetnost i kulturu „P.U.L.S.E.“ ; „Bulevar“ i „Politikin zabavnik“. Bavi se crtežom, grafikom, karikaturom, stripom, ilustracijom, pedagoškim radom i teorijom umetnosti. Živi u Beogradu. Izložba će trajati do 3.aprila.