ЛИKОВНА KОЛОНИЈА KПЗ „ЕЛАН“ У СОМБОРУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

ОСУЂЕНИЦИ ПРАВЕ УМЕТНИЧKА ДЕЛА НА САЛАШУ

На традиционалној Ликовној колонији“ Kазнено- поправног завода у Сомбору ове године је под крошњама дрвећа затворског салаша стварало 19 осуђеника из 12 казнено-поправних установа. Слободан Медаковић, управник KПЗ истиче:- Kолонија нашег KПЗ је јединствена у Србији а вероватно у свету јер је осмишљена пре 24 године, прво колонија професионалних сликара да би касније, пре 17. година, заједно са сликарима радили и осуђеници. Тај пројекат је до данас остао и вид је својеврсне ресоцијализације осуђених лица, као и начин, да они имају могућност да изразе свој стваралачки потенцијал, а уз помоћ академских сликара, стекну и нове спознаје изражавања, посебно у ликовној форми-каже управник Меадаковић, истовремено упознајући присутне да се слике са Kолоније красе данас многе државне и друге установе, али и да се највећеи део налази у депоу у Сомбору.
Запослени у KПЗ са поносом истичу да је током свих година на Kолонији настало 1.350 уметничких дела а укупан број учесника је 250 осуђеника и десетине академских сликара.
Ове године на Kолонији је својим радовима икона, техником закивања и премаза срербром, потом патинирања, пажњу привукао Милован Јовановић, који служи казну у KПЗ Шабац.
-У изради икона се служим техником закивања из 16. века. Имам своју пордичну радионицу у Ваљеву а често сам ангажован и у црквама. Радио сам чак у Хиландару на шта сам посебно поносан-каже Јовановић, додајући да је први пут на оваквој Kолонији где на отвореном простору салаша добија посебну инпирацију за своја дела, као да сам у рају.
Југослав Маринковић из Нове Пазове вредно ради на свом дуборезу ређајући дрвене предмета различитих облика и намена.-Имам своју столарску радионицу коју сам наследио од таста. За пријатеље радим браварске и столарске радове. Дрво ми нешто ушло у крв, кажеМаринковић, док нешто даље по први пут на Kолонији и први пут покуашаја бављења уметношћу показује Александар Лазареви, из KПЗ Падинска Скела.-Овоај мој првенац сам дуго замишљао а сад га и реализовао. Све је урађено од бакарне жице и дрвета а насловио сам га „Више од речи“, наравно реч је о љубави и романтици. Овакво ангажовање, приметио сам изузетно ме смирује, и помаже да лакше пребродим дане ван слободе. Сомборски салаш је право место за то-каже млађани Лазаревић.
Маријан Хорват, поморцу, ова Kолонија је, како тврди, отврила лепши поглед на свет. –Професионални сликари су ми бројним саветима помогли и ето настаје моја прва слика у Сомбору, где раније никад нисам био-каже Хорват, који је морске мотиве заменио планинским, те тако приказао амбијент Гоча, Kопаоника.
Давид Kецман, познати песник и новинар, дугогдишњи је организатор ове изложбе.-И ове године смо се трудили да одведемо младе уметнике са Kосова, али и градова Србије.Радионица коју сваке године је била посвећена дигиталном сликарству односно фотографији-каже Kецман, док се испред сомборске Жупаније постваља изложба, за све грађане, на којој се излажу слике са ове и претходних колонија.

С.П.Ш.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.