КВАЛИТЕТАН РАД, ДОБРИ УСЛОВИ И УСПЕСИ УЧЕНИКА НАЈБОЉА ПОЗИВНИЦА ДА БУДУЋИ СРЕДЊОШКОЛЦИ УПИШУ АПАТИНСКУ ГИМНАЗИЈУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Гимназија и стручна школа “Никола Тесла” Апатин ове године уписује 60 ученика на општи смер. Према речима Соње Крес, професорице биологије и примењених наука у овој школи, гимназија је одличан избор за све осмаке који нису сигурни у своје афинитете и чиме би се бавили у животу .

-Током четворогодишњег школовања деца имају прилику да се пронађу и да се одлуче за факултет који ће студирати. Поред тога, гимназија нуди пакет изборних предмета као што су: језик, медији и култура, примењене науке, здравље и спорт, уметности и дизајн, а ученици се приликом уписа одлучују за два од наведених, објаснила је Соња Крес.

Она је нагласила да ученици поред усвајања нових занимања, имају прилику да открију и развију своје таленте кроз широк програм секција у школи.

-У нашој школи су веома заступљене спортске и рекреативне активности, јер школа у свом окружењу има велики број спортских терена који то омогућавају. Школа сваке године у склопу обележавања дана толеранције организује турнире у одбојци, малом фудбалу и шаху. Поред тога, наши ученици учествују у пројекту “Драмска импровизација” и у Ликовној колонији. Читава школа је покривена АМРЕС мрежом интернета, а учионице су опремљене едукативним технологијама (пројектори, паметне табле, рачунари), што омогућава да часови буду креативни у циљу повезивања знања из различтих области, рекла је професорица Крес.

Гимназија и стручна школа “Никола Тесла” Апатин је успешна школа, а ђаци сваке године остварују изузетне резултате на такмичењима из многих предмета. Соња крес је нагласила да преко 80% ученика ове школе уписује жељене факултете , а неретко су и високо позиционирани на ранг листама.

Ученици који заврше гимназију ће имати привилегије када је у питању Државна матура, која ће бити уведена од школске 2023/24. године. Уместо садашње матуре и полагања пријемних испита на факултетима, од поменуте школске године ће се полагати Државна матура чији број бодова ће бити саставни део рангирања приликом уписа на све факултете. Тада ће гимназијалци бити у предности у односу на ученике који заврше средње стручне и уметничке школе, јер ће моћи да конкуришу на било којем факултету, док ће њихови вршњаци који заврше усмерено образовање моћи да се определе само за високообразовне установе из своје области. Они који буду желели да се школују на факултетима који нису из области за коју су се образовали током средње школе, мораће да полажу државну матуру по гимназијском програму.

1 thought on “КВАЛИТЕТАН РАД, ДОБРИ УСЛОВИ И УСПЕСИ УЧЕНИКА НАЈБОЉА ПОЗИВНИЦА ДА БУДУЋИ СРЕДЊОШКОЛЦИ УПИШУ АПАТИНСКУ ГИМНАЗИЈУ

  1. Zanimljivo?! Reklamirate školu koja se zove “Gimnazija i stručna škola” tako što navodite da je bolje završiti gimnaziju nego stručnu školu. Opšti smer gimnazije nije jedini smer koji upisujete, zar ne?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *