KРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ЗБОГ ЗАУСТАВЉАЊА ТАKСИСТА И ИЗБЕГЛИЦА У АПАТИНУ

APATIN HRONIKA SOMBOR VESTI

Kоалиција за заштиту деце избеглица и миграната од злостављања и занемаривања, саопштила је данас да ће поднети кривичне пријаве Основном јавном тужилаштву у Сомбору због инцидента у Апатину, када је група неидентификованих мушкараца пресрела два такси возила у којима су се налазила и деца избеглице и, због њихове верске, националне и етничке припадности, претила нападом на њихов живот и тело, наводи се у саопштењу.

На тај начин остварила су се законска обележја кривичног дела угрожавања сигурности које су починили из мржње због вере, националности и етничке припадности избеглица са Блиског истока које су се налазиле у возилима, наводе у коалицији.

У коалицији напомињу да су њихове чланице и раније обавештавале надлежне правосудне органе о инцидентима у којима су неидентификоване особе угрожавале и злостављале избеглице и мигранте и све то снимале мобилним телефонима и качиле на друштвене мреже.

“Примећујемо да су злочини из мржње према избеглицама у Србији у порасту, али и да одговори правосудних органа до сада нису били довољно ефикасни. Тако, на пример, јавност још увек није обавештена о епилозима преткривичних и кривичних поступака који су покретани против припадника “Народних патрола”, али и у погледу мера које су предузете против администратора Фејсбук групе “Стоп насељавању миграната” и припадника удружења грађана Левијатан”, наводи се у саопштењу коалиције.

Чланице Kоалиције подсећају да Устав Републике Србије прописује у члану 49 да је забрањено и кажњиво свако изазивање и подстицање расне, националне, верске или друге неравноправности, мржње и нетрпељивости и да је одговорност тужилачких органа да ефикасно гоне и кажњавају све појединце који се о ову забрану оглуше. Само на тај начин биће послата јасна порука да су овакви видови понашања неприхватљиви и да у Србији постоји владавина права и нулта толеранција на дискриминацију, мржњу и насиље.

Kоалицију за заштиту деце избеглица и миграната од злостављања и занемаривања основале су организације Центар за истраживање и развој друштва ИДЕАС, Центар за кризну политику и реаговање (ЦРПЦ), Дански савет за избеглице (ДРЦ) и Индиго како би се на ефикаснији начин осигурала безбедност деце избеглица и миграната која представљају једну од најугроженијих група деце с обзиром да су изложени појачаном ризику од насиља, злостављања, експлоатације, занемаривања, сексуалног узнемиравања и дискриминације.

“IDEAS”, “CRPC”, “DRC” i “Indigo” позивају све релевантне актере да се придруже раду Kоалиције и допринесу да се осигура да једнаки стандарди заштите важе за сву децу у Србији, али и да афирмишу концепт поштовања достојанства сваке особе, као и очување њиховог психичког и физичког интегритета.

1 thought on “KРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ЗБОГ ЗАУСТАВЉАЊА ТАKСИСТА И ИЗБЕГЛИЦА У АПАТИНУ

  1. Да нису кренули у Беч можда? Чујем да и тамо “мрзе” те мигранте због религије

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *