KOZARA ISPLOVILA , APATINSKOM BRODOGRADILIŠTU NOVI POSLOVI MINISTARSTVA ODBRANE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Posle obimnih radova, koji su podrazumevali promenu motora, kompletne elektrike, ugradnju savremenog navigacionog sistema i bezbednosne opreme, komandni brod “Kozara” juče je isplovio iz apatinskog brodogradilišta

Osim kao komandni brod Rečne flotile, “Kozara” će se koristiti kao protokolarni brod za najviše državne i vojne zvaničnike, brod-baza za smeštaj pripadnika flotile, za prevoz vojnika na unutrašnjim plovnim putevima, obuku kadeta Vojne akademije, a u slučaju potrebe i kao brod-bolnica. Juče je obavljena prva probna plovidbe, a na brodu su pored pripadnika Ministarsva odbrane bili i predstavnici apatinske opštine.
“Ovo je prvi površinski vojni brod sa ugrađenom dizel-električnom propulzijom ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Modifikacijom smo dobili povećanje operativnih i manevarskih sposobnosti broda”, kaže za naš radio  kapetan korvete Stričević Darko.

Dizel-električna propulzija sastoji se od dva dizel-motora “Katerpilar” koji snabdevaju strujom sve brodske sisteme, uključujući i elektromotore “Končar” koji pokreću dva pogonska propelera. Za razliku od ranijeg perioda, potrošnja goriva je znatno smanjena, što brodu daje znatno veći taktički radijus nego do sada. Primera radi, pri maksimalnom opterećenju motora maksimalna potrošnja sada iznosi do 160, a ranije je bila čak 300 litara goriva na sat. Povrh svega, “Kozara” je modernizovana za svega 20 odsto cene novog broda takvih karakteristika.

Stričević je u izjavi za naš radio potvrdio da je posao remonta obavljen kvalitetno i da će planom i programom Ministarstva odbrane  na remontu ostatka flote biti posla za apatinsko brodogradilište.
Kozara je izgradjena 1938. godine u Lincu za potrebe nemačke mornarice, kao komandni brod za pomorske i rečne snage na sektoru Dunava, Crnog mora i Dnjepra. Pred kraj Drugog svetskog rata povučen je u Regensburg gde ga je 1945. godine, po kapitulaciji Nemačke, preuzela vojska SAD rekao je Stričević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *