КОСТАДИН ВОДАНОВ ИЗ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ ПОБЕДНИК ДРУГЕ РАКИЈАДЕ У АПАТИНУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Удружење произвођача и љубитеља воћних ракија „Чувари традиције“ организовало је Други Међународни фестивал ракије „Горње Подунавље” на платоу апатинске марине.

Прва награда Фестивала припала је Костадину Воданову из Стојакова, Северна Македонија, за ракију у категорији лозовача-жута оцењеном са 18,967 бодова.

– Сваки произвођач има неку своју процедуру прављења ракија, па тако и ја. Године 2020. сам први пут учествовао на такмичењу у Прањанима и тамо сам освојио две сребрне медаље. Прошле године сам у Панчеву за лозовачу освојио прво место, а такмичио сам се у две категорије. Први пут учествујем на ракијади у Апатину где сам послао шест узорака, а први пут је и да сам лично дошао на такмичење. Како је претходне две године била корона нисам присуствовао такмичењима, само сам послао узорке. Одушевљен сам што је такмичење одржано у марини јер сам, поред производње ракије, страсан пецарош па је сигурно да ћу се у Апатину задржати и након такмичења, рекао је Костадин Воданов, победник друге ракијаде у Апатину. Њему су као награда припали храстово буре од 50 литара, књига Ракијска библија др Нинослава Никићевића и ракија.

Другу награду добио је Горан Гајин за ракију у категорији траварица, оценом 18,90. Награда за друго место је буре од прохрома од 60 литара, ракија и пехар.

Трећепласирани је Дејан Догановић са оценом 18,88 у категорији ракије од старих шљива. Дејану је уручена награда која се састојала од прехрамбеног бурета од 60 л, ракије и пехара.

Виолета Димовска, најбоља дама међу произвођачима ракије освојила је, у укупном скору, четврто место. Њена ракија у категорији лозоваче-жуте добила је оцену 18,77.

Ракија Апатинца Жељка Влатковића у категорији лозовача, мускат хамбург оцењена је са 18,65 и освојила пето место. Жељкова ракија је проглашена за најбољу Горњег Подунавља. Виолета и Жељко су као награде добили књигу др Никићевића и ракију.

На овогодишњи фестивал пристигло је 535 узорака ракије од чега је 160 из иностранства, а највише из Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Мађарске, Румуније и Бугарске. Узорке на фестивал послало је и 25 дама, хоби произвођачица ракије.

Фестивал је отворила председница општине Апатин Дубравка Кораћ, а присутне поздравио директор Туристичке организације Немања Јовић.

– Веома сам задовољан одзивом, а надам се и да су исто тако задовољни такмичари и посетиоци нашом организацијом. Имали смо 60 узорака ракије више него прошле године. Ове године имамо и велики број спонзора и дародаваца који су припремили вредне награде та учеснике и победнике и много нам помогли да Фестивал добије на угледу, рекао је Жељко Влатковић, председник Удружења произвођача и љубитеља воћних ракија „Чувари традиције“.

Посетиоци су и ове године радо дошли на Фестивал у Апатин. Неки су стигли из далека, међу њима и Зоран Вуколин из Новог Кнежевца који већ 48 година живи у Швајцарској.

– У Апатин сам дошао из љубави према ракији и према овим људима. Лепо је видети драге пријатеље које видиш јако ретко, једном или два пута годишње, а понекад ни толико. Када се видимо попричамо о заједничким интересима, а ту је и ракија. Учествовао сам раније на такмичењима, али сам у Апатин на Фестивал дошао као посетилац. На ракијади се не тражи златна медаља него провера: где је моја ракија са квалитетом. И када потврдите да производите квалитетну ракију нема потребе за сталним такмичењима. Највише волим дуњу, коју многи не воле, али ја да. Она се бере крајем октобра и почетком новембра када је најсочнија. Од ње се, док се пречисти, добије мало ракије па је скупа, каже Зоран Вуколин.

Главна награда Фестивала – ракијски казан, ове године ће бити извучена кроз наградну игру у којој учествују сви такмичари.

Посетиоци Фестивала могли су, поред уживања у програму такмичења, да посете и 31 штанд разних излагача старих заната и произвођача хране и пића.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *