КОРИСНИЦИ УДРУЖЕЊА „БРЕЗА“, УЧЕСНИЦИ ПРОЈЕКТА „ДРУШТВЕНА ЛАБОРАТОРИЈА“

APATIN DRUŠTVO VESTI

Апатинско удружење грађана „Бреза“ заједно са Центром за рад и уз подршку локалне самоуправе, покушава да одржи рад „Дневног боравка“ за одрасле особе са инвалидитетом, конкуришући на различите пројекте. Душко Бурсаћ психолог Центра за рад Апатин и координатор овог удружења које је између осталог одговорно за послове Дневног боравка, за радио Дунав је рекао да се све то ради, као би се побољшао квалитет живота корисника.

-Дневни боравак у Апатину, окупља одрасле особе које имају различите облике инвалидитета, углавном је то моторни инвалидитет или недовољна интелектуална развијеност. Удружење грађана „Бреза“ конкурише на различите пројекте и развија социјално предузетништво, и самим тим се труди да особама са инвалидитетом омогући да кроз сопствени рад остваре неки профит, ради побољшања квалитета живота, каже Бурсаћ.

Дневни боравак за одрасле особе тренутно окупља десетак особа са инвалидитетом, а по речима координатора овог боравка од пре неколико месеци почела је са радом и Сензорна соба и логопедско-дефектолошки кабинет, који је пре свега намењен за децу са посебним потребама.

-Деци корисницима је неопходна додатна подршка, а на истој су ангажовани стручњаци, логопеди, дефектолози. Тренутно услуге Сензорне собе користи 39 деце, а довољно је да се родитељи деце којима је оваква услуга потребна обрате за помоћ Центру за социјални рад Апатин, где ће добити све неопходне информације, рекао је Душко Бурсаћ.

Координатор удружења грађана „Бреза“ акценат је ставио на развијање социјалног предузетништва.

-Циљ „Брезе“ је да прерасте у социјално предузеће, које би требало да запосли и неколико особа са инвалидитетом и на тај начин оствари приходе који ће бити коришћени у социјалне сврхе. Овај профит се пласира у потребе маргинализованих социјалних група, а нама су особе са инвалидитетом у овој причи на првом месту, објаснио је Бурсаћ.

Удружење грађана „Бреза“ Апатин је између осталог конкурисало и на пројекат „Друштвена лабораторија“, а по речима психолога и стручног сарадника удружења, Тање Божовић на прагу су пете радионице.

-У току је пројекат друштена лабораторија, који представља програм радионица чији је део и „Бреза“. На прагу смо пете радионице на којој ће бити више речи о прототипу идеје о изради сајта на којем ће бити представљене основне активности удружења као и онлајн шоп, где ће купци моћи да пронађу производе које праве корисници удружења Бреза, а то су шоље, чаше, привесци и друго, рекла је Тања Божовић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *