KONFERENCIJA BALKANSKIH ZELENIH PARTIJA “ZELENA EKONOMIJA”

APATIN SRBIJA STRANAČKA HRONIKA SVET VESTI

Na poziv organizatora, Evropske Zelene partije (European Green Party – EGP), stranke Demokratska obnova na Makedonija (DOM) i Mreže balkanske zelenih partija (Balkan Network powered by EGP) predstavnici Zelene stranke, dr Ratko Bajčetić, potpredsednik Zelene stranke i Miodrag Perović, Predsednik Saveta Zelene stranke za prirodne resurse, prisustvovali su i uzeli aktivno učešće u radu trodnevne tematske Konferencije balkanskih zelenih partija – „Zelena ekonomija“. U kraćem izlaganju, ostalim učesnicima Konferencije predstavljena je Zelena stranka i poglavlja Zelene agende, kao i osnovni ciljevi stranke, ali i predizborna kampanja i izborni rezultati Zelene stranke.

Svi prijavljeni prezenteri na Konferenciji prikazali su u svojim prezentacijama konkretne probleme i predstavili moguća i izvodljiva rešenja date problematike. Dominirajuće teme bile su vezane za kampanju EGP za deinvestiranje u fosilna goriva, osvrt na Pariski sporazum o klimatskim promenama, paradigma zelene ekonomije u budućnosti, potenciranje korišćenja obnovljivih izvora energije, obrazovanje novih generacija u skladu sa „tranzicionim“ zahtevima životne sredine i etičkim bankarstvom.

Evelin Hujtebrok (Evelyne Huytebroeck), članica Izvršnog komiteta EGP, predstavila je Alijansu za zelenu ekonomiju i pozvala sve balkanske zelene partije na čvršću i tešnju saradnju i međusobno podržavanje. Jedan deo svog izlaganja posvetila je međusobnom odnosu pokreta, nevladinih organizacija i zelenih partija, što je za Srbiju veoma značajno pitanje. Sa Evelin Hujtebrok razgovarali smo o najdelotvornijim načinima prezentovanja zelene politike, što je od osnovnog značaja za širenje zelene ideje u Srbiji.

Svojim prisustvom na dva predizborna mitinga zelenih Makedonije, partije DOM, predstavnici Zelene stranke, kao i svih drugih stranaka Balkanskih zelenih partija, dali su svoj doprinos predizbornoj kampanji i javno i iskreno podržali kandidate DOM-a na predstojećim parlamentarnim izborima u Makedoniji.
Na marginama same Konferencije ostvareni su značajni bilateralni kontakti sa predstavnicima drugih zelenih partija, ali i nevladinih organizacija koje propagiraju pojedine segmenta zelene politike i zelene ekonomije i sa kojima delimo zajednička mišljenja, ali i razmišljanja.

Konferencija je organizovana i održana na način koji zaslužuje samo reči pohvale, zbog čega se najdublje zahvaljujemo domaćinima Konferencije, Demokratskoj obnovi na Makedonija DOM, Vesni Jusup predstavnici EGP i Žaklini Živković i Borislavu Sandovu, predstavnicima Balkanske zelene mreže, kao i brojnim volonterima iz DOM, ali i drugih nevladinih organizacija koji su doprineli da Konferencija bude održana na visokom nivou.

Izvor: OO Zelene stranke Apatin