REPORTAŽA: LJUBAV PREMA FILATELIJI

APATIN DRUŠTVO VESTI

Osamnaestogodišnja Danijela Popović iz Apatina i njen otac Željko osvojili su vredna priznanja na Međunarodnoj jednovitrinskoj filatelističkoj izložbi pod nazivom “Slavonski Brod 2012”, nedavno održanoj u istoimenom hrvatskom gradu, gde ja na poziv organizatora učestvovalo pet izlagača iz Srbije među 100 učesnika iz raznih krajeva sveta.

Za izvanrednu kolekciju poštanskih marki Danijela je kao najmlađi učesnik dobila specijalnu diplomu sa medaljom, a Željko bronzanu medalju za izložak “Fauna Gornjeg Podunavlja”.

– To je bila jednovitrinska izložba, a postoje izložbe na pet vitrina. Učestvovala sam u razredu maksimafilija sa izloškom “Flora našeg podneblja”, a izložbom su bile obuhvaćene: razglednice, literature, tradicionalna i tematska filatelija i drugo. Trebala sam da učestvujem u omladinskoj klasi, ali zbog ozbiljnosti izloška prebacili su me u stariju klasu. Zadovoljna sam, jer mi je to prva međunarodna ocenjivačka izložba, a prethodno sam izlagala na dve izložbe organizovane u Apatinu – objašnjava Danijela Popović, dodavši da se od malena bavi ovim zanimljivim hobijem i da sve više uživa u njegovoj raznolikosti.

BenQ Digital Camera

Aktivan je član Udruženja filatelista iz Apatina, koje je osamdesetih godina brojalo 200 članova sa područja cele opštine, a danas ukupno trideset i troje. Uz pomoć “Srbijamarke”, udruženje je prošle godine organizovalo niz predavanja po osnovnim školama na temu filatelije, zabeležena je velika zainteresovanost dece do petog razreda, pa će svoje aktivnosti ubuduće usmeriti ka omasovljenju članstva.

BenQ Digital Camera

– Nažalost, sve je manje mladih filatelista i onih koje zanima ovaj hobi. Naše udruženje broji petoro mladih. Planiramo da u skorijem periodu organizujemo filatelističko takmičenje između dece od prvog do petog razreda u sakupljanju poštanskih maraka iz država širom zemlje. Ko sakupi najviše maraka biće nagrađen i njegov izložak naći će svoje mesto na Međunarodnoj filatelističkoj izložbi u okviru programa Apatinskih ribarskih večeri. Ovu zanimljivu akciju realizovaćemo u saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Apatin – kaže Danijela, koja uspešno korača očevim stopama.

BenQ Digital Camera

BenQ Digital Camera
– Mnogo toga se može naučiti iz sakupljanja maraka. Izdaju se uglavnom za neki važan datum. Brojne teme su usklađene sa temama na markama koje izdaju druge pošte u svetu, pa se može vršiti i njihova razmena. Želela bih da pozovem sve građane, posebno mlade, koji se bave prikupljanjem i proučavanjem maraka i drugih poštanskih dokumenata, da se uključe u rad našeg udruženja – ističe Danijela.

Sastanci se održavaju svake prve srede u mesecu u apatinskoj Narodnoj biblioteci, a početak je u 17 sati.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *