КОН -РАЗМИШЉАМО О ДРУШТВЕНО-КОРИСНОМ РАДУ ЗА ПРЕКРШИОЦЕ МЕРА

IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

„Мере које су данас усвојене су компромисно решење и медицински део Кризног штаба сматра да оне нису довољне, јер се после пет дана неће видети њихов ефекат”, оценио је епидемиолог.

„Мере које су данас усвојене су компромисно решење и медицински део Кризног штаба сматра да оне нису довољне, јер се после пет дана неће видети њихов ефекат”, оценио је епидемиолог.

У Србији почиње доминација британског соја коронавируса, који се лакше преноси, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон и додаје да се на данашњој седници Кризног штаба разговарало да се уведе обавезно тестирање за све који се окупљају на журкама и да се за њих пооштре санкције.

Он је за Танјуг рекао да тренутна епидемиолошка ситуација није само последица непридржавања мера, већ све већег присуства инвазивне варијанте вируса (британски сој) која се спушта и према млађем узрасту.

Због тога ће највероватније од следеће недеље и нижи разреди основне школе (од првог до четвртог) на онлајн наставу.

Наводи да се на данашњој седници Кризног штаба говорило о пооштравању казнене политике за оне који крше мере и који се окупљају на журкама.

Идеја је да се сви учесници таквих окупљања тестирају и за оне који су позитивни, који шире вирус да се одреде оштрије казне.

„То је једна од мера која ће се даље развити у смислу начина спровођења. Ово више не може да буде нечија лична одлука да ли ће се окупљати и правити услове за преношење вируса”, рекао је он.

Наводи да је било је прича и о друштвено корисном раду за оне који свесно крше мере, јер има пуно посла у ковид болницама који не тражи медицинско знање.

„То је озбиљан предлог да се томе приступи, јер боце са кисеоником захтевају физичку способност, пошто су ту обично млађи људи у питању. То је једно од могућих размишљања”, рекао је он.

Како каже, мере које су данас усвојене су компромисно решење. Медицински део Кризног штаба сматра да оне нису довољне, јер се после пет дана неће видети њихов ефекат.

„Одлука не задовољава ни једну страну. Мислим да се још увек не разуме тренутак у коме се налазимо, да је ово највећа пандемија не само овог века већ и више од тога, да је здравство пренапрегнуто и да не може да буде без озбиљне подршке целог друштва”, рекао је он.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.