ОБЈАВЉЕН СПИСАК КО МОЖЕ, А КО НЕ СМЕ ДА РАДИ ДО ПОНЕДEЉКА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Влада Србије усвојила је данас мере Кризног штаба које ће важити од вечерас до недеље, 21. марта, а које подразумевају да ће током наредних пет дана на снази бити епидемиолошке мере као и претходног викенда.

Од вечерас, у 20 часова, односно 21 час биће затворени сви угоститељски објекти, (кафићи, ресторани, барови), тржни центри, све продавнице (осим продавница прехрамбене делатности), биоскопи, музеји, галерије, козметички и фризерски салони, салони лепоте, кладионице, коцкарнице, дечије играонице, теретане, вежбаонице, фитнес центри, базени, балони за спорт…, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Мере затварања се не односе на предузећа, фабрике и њихове интерне организације рада и пословне активности. Такође, у уобичајеном радном времену биће отворени сви шалтери државне управе, поште, банке, осигуравајућа друштва, мењачнице…

Идентично као и за викенд, објекти на које се ово ограничење рада у наредним данима не односи су апотеке, ординације, лабораторије, стоматолошке и ветеринарске ординације, ветеринарске апотеке. Радиће и трговински објекти у којима се врши продаја прехрамбених производа, пијаце, зелене пијаце, продавнице сточне хране, пет шопови…

Ограничење се не односи ни на самосталне малопродајне објекте у којима се куповина обавља без уласка у објекат – киосци и трафике.

Радиће и објекти и радње у којима се пружају услуге које не захтевају дуготрајно присуство корисника и у којима је контакт ограниченог трајања, попут обућара, стаклорезаца, кројачких радњи, столарских радњи, вулканизери, технички прегледи, ауто-перионице, хемијска чишћења …

Бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива неће се затварати, као ни ресторани и барови у оквиру хотелских и других категоризованих смештаја искључиво за госте који имају пријављен боравак у том хотелу.

Могу да раде спортски објекти за припрему и одржавање регистрованих такмичења у оквиру надлежних националних спортских савеза.

Битне напомене су да шалтер продаје хране у ресторанима, као ни шалтер продаја кафе и пића у локалима на шеталиштима није дозвољена.

Надлежни органи, инспекцијске службе и Комунална милиција вршиће строгу контролу поштовања епидемиолошких мера у наредним данима.

Влада још једном позива на поштовање свих епидемиолошких мера и апелује на личну одговорност свих грађана.

“Све мере уводе се ради заштите здравља становништва и свођења социјалних контаката на минимум али до коначне победе над пандемијом потребан је допринос свих појединаца у друштву”, указује се саопштењу.

Додаје се и да ће се вакцинација против заразне болести ковид-19 одвијати без прекида по унапред утврђеном плану и у наредним данима, тако да нове мере ни на који начин не угрожавају процес имунизације.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да неће бити уведен полицијски час, нити потпуна забрана кретања.

“Ово је компромисно решење. Дуго смо и жустро разговарали око мера, покушавамо и даље да нађемо најбољи могући баланс између заштите здравствених радника, заштите радних места и подршке привреди и менталног здравља нације”, рекла је Брнабић.

Она је навела да се очекује да масовна вакцинација почне да даје озбиљне резултате и да бројеви почну да стагнирају. Зато је апеловала још једном на све грађане да се вакцинишу.

Премијерка је додала да ће мере важити пет дана, иако је медицински део Кризног штаба тражио да буду 14 дана.

“Потребно је да додатно успоримо живот у Србији, како бисмо видели да бројеви новозаражених стагнирају, и ово је пре свега као подршка нашим здравственим радницима”, рекла је Брнабић.

У понедељак ће се видети шта даље, то ће зависити од свих нас, рекла је Брнабић и апеловала на максималну дисциплину, разумевање ситуације у којој се налази здравствени сектор, који ради у тешким околностима већ годину дана.

Она је рекла да ће се влада трудити да ради на додатном повећању капацитета за тестирање, на додатном тестирању на границама, како би се и ту појачала контрола.

“И данас ћемо, током дана, разговарати са онима који су у привреди посебно угрожени овим мерама – додатни разговори са угоститељима, али и са музичарима, фотографима, свима који изузетно трпе због мера, које су неопходне да би се заштитило здравље”, рекла је Брнабић.

Пренела је да је јуче имала два састанка са председником Александром Вучићем у вези са мерама, њиховим утицајем на привреду, али и на људе, пре свега младе, који у том смислу, највише трпе и осећају психолошки да им пролази младост у ковид режиму.

Разговарали су, такође, и са министром финансија око додатних мера подршке угоститељима, музичарима, власницима биоскопима.

“Не могу ништа да обећам осим да ћемо се трудити да свима њима колико год је могуће помогнемо да преживе све ово и на крају крајева да изађемо из овога као победници”, рекла је Брнабић.

Она додаје да нећемо моћи да прогласимо победу док читава земљина кугла не стекне колективни имунитет, али покушавамо да нађемо најбољи одговор на кризу, закључила је Брнабић.

Вртићи ће радити, нижи основци вероватно од понедељка онлајн

Вртићи настављају да раде, док ће нижи основци од првог до четвртог разреда вероватно од понедељка, бар на недељу дана, прећи на онлајн наставу.

“Вртиће не можемо да затворимо, тако да они настављају да раде, али је потребан маскималан опрез и поштовање мера. Ако постоје васпитачи и васпитачице који још нису вакцинисани, позивам их да нам се обрате да то заврше што пре”, поручила је Брнабић.

Када је реч о нижим основцима, и они ће вероватно од понедељка бити на онлајн настави, пошто је и то била препорука Кризног штаба, додала је премијерка.

Како је рекла, систем за онлајн наставу је спреман за ниже основне, али је потребно одређено време да се за то припреме и родитељи.

Каже да ће се размотрити шта како ће надаље бити по питању основаца од првог до четвртог разреда и да све опције долазе у обзир, као и да ће се држава трудити да све школе буду затворене.

“Ако негде постоји озбиљна потреба видећемо да ли можемо да отворимо. Ово су, међутим, ванредне околности и морамо да видимо како можемо да правимо компромисе да би наша деца била сигурна”, објаснила је она.

Упитана да ли данас донете мере представљају компромис због захтева медицинског дела Кризног штаба, Бранбић каже да је то свакако компромис, као што су и сва до сада решења била компромисна.

“Рад Кризног штаба је изузетно тежак, спекулише се како су жустре седнице Кризног штаба и колико има разлика између политичког, приведног дела и медицинског дела… Али, то је сасвим нормално и рад Кризног штаба је пример како се рад и у тешким околностима, како се постижу компромиси и гура даље. Сви и даље разговарамо и сучељавамо аргументе.”

Додаје да сви ту буду помало незадовољни, али да мере, ипак, дају добре резултате.

“Да немамо компромисе или би привреда пропала или би потпуно пукао здравствени систем. Овако сви заједно и даље држимо главу изнад воде. Имамо много жустрих расправа, али и даље гурамо и компромисима идемо у правом смеру.

На питање зашто је у више наврата одлагана седница Кризног штаба, Брнабић је рекла да је разлог за то покушај да се пронађе компромис и сагледавање ситуације из свих углова.

Први и најважнији је, каже, здравствени сектор, заштита здравствених радника и здравља и живота грађана, а други угао привреда, која мора да ради, да би људи имали од чега да живе и да би се пунио буџет, који, каже, сваки дан има ванредне трошкове за борбу проив корона вируса.

“Морате да чувате и привреду да бисмо могли да се боримо против вируса, а та борба је незамисливо скупа”, рекла је Брнабић.

Трећи стуб је, понавља, ментално стање нације, јер се људи не могу држати дуго затворени.

“У односу на све то вагамо. Није било седнице, али ми смо радили и у суботу, недељу, јуче, разговарали и са председником да видимо како и он сагледава ситуацију и какав савет може да пружи, како да урадимо најбоље”, рекла је Брнабић.

Појачаће се инспекције у скијалиштима

На скијалиштима сви ресторани и кафићи биће затворени, изузев у хотелима где ће бити отворени само за госте.

Брнабић је истакла и да ће се појачати инспекције у скијалиштима.

“Скијалишта раде, иако је Кризни штаб захтевао да се у потпуности затворе. Мислим да није реално да се неко зарази на стази, већ се то догађа у кафићима и ресторанима. Ми ћемо сада затворити кафиће и ресторане, као што је било за викенд”, рекла је Брнабић након седнице Кризног штаба.

Она је поновила да је реч о компромису, али и да верује да ће Кризни штаб инсистирати да се скијалишта затворе у потпуности. (РТВ, РТС, Танјуг)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.