КО ОДГОВАРА ЗА ИЗГУБЉЕНУ ПОШИЉКУ

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI ZANIMLJIVOSTI

Ко је крив, а коме је криво када се изгуби пошиљка и ко ће и коме исплатити одштету?

Дејану Милановићу се, каже, више пута догодило да не добије препоручено писмо, али у овом су били електронски делови који се више не производе. Робу је купио, платио преко рачуна, пратио њен пут преко сајта поште до Борче, где су му рекли да је писмо изгубљено и да право на надокнаду штете има само пошиљалац.

“Пошиљка је више моја него његова, јер сам ја ту пошиљку платио, преписку сам вршио са продавцем и сматрам да сам више оштећен него пошиљалац”, каже Милановић.

Према Закону о заштити потрошача, одштета се плаћа купцу, међутим за Пошту не постоје купац и продавац већ само пошиљалац и прималац.

Петар Богосављевић из Покрета потрошача наводи да је поступак за обештећење мало сложенији. “Њега треба да обештети пошиљалац, а пошиљалац да наплати штету од Поште, која је преузела обавезу да преда пошиљку примаоцу”, објашњава Богосављевић.

Пошиљалац је платио поштарину и зато има право на одштету. “Пошиљалац има право да у свакој пошти поднесе захтев за надокнаду штете у року од шест месеци уз достављање потврде о предаји пошиљке за регистровану пошиљку”, наводи Бојана Николић из Поште Србије.

За губитак поште пошиљаоцу се исплаћује десетоструки износ наплаћене поштарине. За пошту трошак изгубљног писма у овом случају је 690 динара. Да је пошиљка послата у пакету, поштарина би била већа, али би вероватно била већа и брига да се не изгуби. Купци су сигурнији да ће робу добити и кад је плате поузећем.

Бојана Николић објашњава да постоји могућност и да се обештети прималац. “Када се пошиљалац одриче тог права у својству примаоца и прималац може да прими надокнаду да изгубљену пошиљку”, наводи Николићева.

На 100.000 пошиљки десет се изгуби. Међутим, у овом случају Дејан сумња да је неко отварао пошту и да му је најједноставније било да каже да је писмо изгубљено. Николиће тврди да то није могуће. “Поступак који се води, то је потражни поступак за сваку пошиљку, одговориће за све фазе и утврдити одговорност у свакој појединачној фази”, каже Николићева.

Пошта је одговорна за сваку изгубљену пошиљку, али у данашње време када се много тога купује преко сајтова и огласа купац мора да пази на то како ће му роба бити достављена, а и поштен продавац би у то морао да буде упућен, наводи РТС.

Аутор: РТС

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *