KO ВРЕЂА НАСТАВНИКА – ФАРБА ОГРАДУ, КО НАПАДНЕ ВРШЊАКА – НОСИ МУ ТОРБУ

DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Ученици који у школу донесу алкохол, дрогу, туку другу децу, уништавају школску имовину или допишу оцену у дневник, упоредо са изрицањем васпитне мере мораће и на друштвено-користан рад.

То је предвиђено Законом о основама система образовања и васпитања, а које активности ће ученик обављати ближе је дефинисано Правилником о друштвено-корисном раду Министарства просвете, који 15. септембра ступа на снагу.

У Министарству просвете кажу да је циљ да се развије свест код ученика о последицама сопственог понашања, а не да се неко кажњава. Правилник, како кажу, прописује активности које могу да се одреде уз одговарајућу меру, али оне нису саме по себи санкција.

За лакше преступе, као што су непримерено одевање, прљање учионице или уништавање школског прибора друга, ученику се може одредити да чисти учионицу, библиотеку, продужени боравак, трпезарије, свечане сале, да обавља административне послове.

За теже преступе, као што су насиље у школи, вређање наставника, пушење, дрога и алкохол у школи или дописивање оцена у дневник, ученик ће, упоредо са изрицањем васпитне мере, морати да помаже домару, да чисти снег, лишће, фарба ограду у школском дворишту или помаже у организовању одређених трибина.

Ученик који претуче вршњака мораће да помогне повређеном другу, уколико му он дозволи, да му носи торбу и заједно са њим ради домаће задатке.

Друштвено-користан рад трајаће од 15 до 45 минута дневно, а у рад ће бити укључени и родитељи ученика.

Уколико ученик одбије да учествује у друштвено-корисном, односно хуманитарном раду, у Министарству просвете кажу да ће родитељ сносити одговорност у складу са Законом о основама система образовања и васпитања. Законом је предвиђено да школа поднесе захтев за покретање прекршајног поступка, односно кривичну пријаву ради утврђивања одговорности родитеља.

Ангажовање ученика ће се узимати у обзир и приликом утврђивања оцене из владања.

Аутор: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.