КЊИЖЕВНА РАДИОНИЦА УРОША ПЕТРОВИЋА

APATIN KULTURA SOMBOR VESTI
  • АВАНТУРА МОЗГА ЗА ДЕЦУ И РОДИТЕЉЕ

У малој сали Општинског културног центра писац за децу Урош Петровић одржао је књижевну радионицу под називом „Како размишљањем изван устаљених оквира доћи до нових идеја и решења“. Радионици је организована за родитеље и децу који су активно учествовали у решавању задатака. По узору на јунака Петровићевих књига Марту Смарту (Паметну Марту) решавали су загонетке, погађали тајанствене предмете и предлагали идеје.

– Имали смо авантуру мозга. Волим да радим људима оно што бих волео да они раде мени. Из тог размишљања се стварају супер идеје. Драго ми је што су и родитељи и деца из Апатина видели како то може да изгледа. Деца су у стању да смисле шта год хоћеш. Увек правим сусрете који нису баш уобичајени и ту дође до размене енергије. Мислим да је било пуно добре енергије, идеја и да смо сви изашли мало промењени на боље, рекао је Урош Петровић.

Он је додао да је проблем данашњег времена што су родитељи превише заштитили децу. Све на свету има своју вредност ако се одржи мера. Недостатак мере је највећи проблем.

– Мало сам родитељима указао пажњу да нам се догађа оно што се догађа свуда: коришћење технологије преко мере није добро. Технологија је јако корисна и доноси толико могућности, али њено коришћење треба ограничити деци. Презаштићивањем смо онемогућили деци да имају детињство какво смо ми имали. Има ствари које се не смеју прескочити. Дете мора да научи да падне, да губи, да буде упорно. Данас деца мало брже одустају, више су свилена, а то није добра припрема за живот. У животу их, у сваком случају, чека борба, каже књижевник.

Најбољи доказ да је организатор добро проценио потребу оваквог сусрета апатинске деце и родитеља са писцем је у чињеница да је радионица трајала 90 минута, а нико није напустио салу Културног центра. Како рече Урош Петровић „када мозак подигнеш на један виши ниво онда и време тече другачије“.

Малу салу Културног центра, након радионице, задовољни су напустили и посетиоци и предавач. Остало је очекивање када ће познати стваралац навратити поново у наш град са новим изазовима за децу и одрасле.

Урош Петровић се поред књижевног рада бави и илустрацијом и фотографијом. Карактеристичан је по иновативном приступу књижевности за децу и младе. Књиге су му објављене у Италији, Мађарској, Грчкој, Северној Македонији, Румунији, Словенији и Чешкој. Добитник је великог броја награда из области књижевности и фотографије. Од 2008. до 2013. године био је председник Менсе Србија. Оснивач је Менсиног светског фото купа. Коаутор је програма „НТЦ Систем учења“ и аутор концепта „Загонетна питања“ који подстичу развој функционалног знања и креативног начина размишљања. Гостује као предавач на факултетима, у школама и другим образовним установама у земљи и иностранству. Као аутор и водитељ загонетних прича, учесник је и члан сталне поставе нових сезона култног серијала „Фазони и форе“. Нацију је терао на размишљање у квизовима „Потера“ као састављач питања, и у квизу „Лавиринт“ као Творац лавиринта и најтежа препрека за такмичаре. Оба квиза емитују се на Јавном сервису РТС-а.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.