KANCELARIJA ZA MLADE ZAPOČINJE NOVI PROJEKAT “APATIN, MOJ GRAD”

APATIN DRUŠTVO VESTI

Kancelarija za mlade opštine Apatin je u saradnji sa Opštinom Apatin, Turističkom organizacijom i Marinom krenula u realizaciju projekta pod nazivom “Apatin, moj grad”, a svoju podršku daće i udruženje Nemaca “Adam Berenc” iz Apatina. Povodom ovoga danas je održana konferencija za medije na kojoj su govorili Milana Srdić, koordinator kancelarije za Mlade, Ljiljana Krec, direktorka JP Marina, Nemanja Jović, direktor Turističke orgnaizacije Apatin i Boris Mašić, predsednik udruženja Nemaca “Adam Berenc”.

Cilj ovog projekta je upoznavanje omladine i dece sa kulturnom baštinom Apatina, a za isti se prijavilo više od 50 srednjoškolaca koji žele da saznaju više o gradu u kome žive.

-Prethodne nedelje obišli smo tri srednje škole u Apatinu, kao i osnovnu školu u kojima smo održali prezentacije u kojima smo se potrudili da deci objasnimo šta je cilj projekta i šta se od njih očekuje tokom aktivnog učestvovanja. Projekat će biti realizovan u dve faze i želim da dodam da će projekat krenuti sa realizacijom 19. marta i trajaće do Ribarskih večeri na kojima će biti održana prezentacija učinjenog i dodeljene nagrade. Nagrade su novčane kao i putovanja, a sve aktivnosti u ovom projektu su besplatne za učesnike.- rekla je koordinatorka Kancelarije za mlade, Milana Srdić.

FONO Milana Srdić

Od Nemanje Jovića mogli smo da čujemo da je u prvoj fazi projekat namenjen srednjoškolcima, dok bi se u jednom momentu u isti uključili i učenici osnovnih škola. -Prva faza projekta podrazumeva jednodnevne studijske izlete u Apatinu i u selima apatinske opštine. Kroz sedam ovakvih izleta deca će se upoznati sa turističkim atrakcijama i kulturno-istorijskim nasleđem Apatina. – rekao je Jović.

Nemanja je dodao da će na ovim izletima učesnici aktivno učestvovati, a nakon završetka prve faze projekta deca će moći da se opredele da će tu da završe svoje učestvovanje ili će ga nastaviti kroz njegovu drugu fazu.

FONO Nemanja Jović

Druga faza projekta podrazumeva istraživački rad zainteresovanih učenika koji će biti podeljeni u timove i imaće zadate teme na koje će morati da odgovore. Njihovi radovi i rezultati će biti prezemtovani na Ribarskim večerima gde će ujedno biti prezentovan čitav ovaj projekat. -Učenici koji budu učestvovali u istraživačkim timovima postaće i edukatori svojim mlađim kolegama učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Osim pukog učenja deca će moći da nauče nešto novo kada je u pitanju i praktični deo nastave, kao što je kuvanje paprikaša.- kazala je za radio Dunav Ljiljana Krec.

FONO Ljiljana Krec

Za kraj konferencije Boris Mašić je izrazio želju da njegovo udruženje u velikoj meri učestvuje u ovom projektu, a kako je on rekao u razgovorima sa Ambasadom Nemačke je dobio njihovu puno podršku za realizaciju istog i istakao da očekuje i njihovo aktivno uključivanje.

-Mi podržavamo ovaj projekat iz razloga što nam je veoma stalo da mladi ljudi saznaju više o kulturnoj, istorijskoji i prirodnoj baštini grada u kome žive. Nadamo se da će se i ostale nacionalne manjine uključiti u ovaj projekat kako bi se saznalo o bogatoj istoriji koju Apatin definitivno ima. – rekao je Mašić.

FONO Boris Mašić