FRESKOSLIKAR GORAN JOVIĆ OSLIKAVAO HRAM U APATINU I SVETOG SAVE NA VRAČARU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Goran Jović, freskoslikar po opredeljenju, više od deceniju i po oslikava živopis u Hramu sabor svetih apostola u Apatinu, paralelno radeći na Hramu svetog Save na Vračaru.

Kao apsolvent na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju Goran Jović je na konkurs prvi posao dobio pre 13 godina na oslikavanju pravoslavnog hrama na Dunavu kod Apatina.-Ovaj hram, rad arhitekte Peđe Ristića, je posebno izazovan za umetnike jer je složene arhitektonske strukture, pored centralnog dela jedinstven je po tome što ima čak četiri paraklisa, odnosno malih crkvi, sa kompletnom arhitektonskom strukturom, kupolama i apsidama-objašnjava svoje prve korake u freskoslikarstvu Jović. On objašnjava da je Hram  specifičan jer ima dva otvorena zvonika čija je unutrašnjost vidljiva a kroz sve zidove hrama su stepeništa, galerije, tako da je moguće posetiocima popeti se na potkupolni prostor odakle je fantastičan pogled i poseban doživljaj.

Ovde je jedini oltar koji ima trihonos (tri apside) kao u crkvi Aja Sofija.-Pored zahtevnog oslikavanja ja sam se kao slikar menjao ali sam uspeo održati osnovnu prvobitnu ideju, zadržati likovni prostor objedinjenim a ostati dosledan sebi u stavarlaštvu na Hramu koje sam započeo. Posle više od decenije živopis u celini će biti završen naredne godine za slavu Hrama-kaže Jović, dodajući da freskoslikarstvo zahteva samodisciplinu, dobru organizaciju, a pored umetničkih kvaliteta, traži poznavanje slikarskih postupaka i tehnologija.

On objašnjava da freska u srspko-vizantijskom stilu je umetnost dve strane ljudskog bića, duhovnosti i realističnoti. Umetnost je duhovnost. Freska živi, ona nije samo prošlost, već ima društveno angažovan umetnički kontekst, usmeren na razvoj samosvesti subjekta prema drugom ali  prema bogu. –Ikonografija govori o ljubavi prema bližnjem a nije neka udaljena umetnička stvarnost zamrznuta u prošlosti. Ikona kao forma je živa, aktivna i prisutna u stvarnosti današnjeg čoveka kao i crkva čija je ona integralni deo-oduševljeno o ovom umetničkom pravcu govori Jović, koji je radio u 19 hramova, imao izložbe u Minhenu, Bostonu, Njujorku i Čikagu.

Jović je knkursu za oslikavanje Hrama svetog Save pobedio i više od dve godine oslikava novu kriptu i Crkvu sv. Kneza Lazara  na Vračaru.  Osim umetničkog rada, Jović se bavi, akademskim,  asistent je na predmetu “Zidno slikarstvo – mozaik” na Fakultetu likovnih umetnosti, gde je i doktorirao. –Kroz fresko-tehniku najbolje izražavam ličnu poetiku-završava Jović, uz konstatciju da je sve više mladih umetnika, koji se opredeljuju za freskoslikarstvo, kojima on nesebično prenosi svoja znanja i iskustva.

S.P.Š.