KAKO NA +40 STEPENI?

APATIN DRUŠTVO VESTI

Tropski talas, koji je pogodio Srbiju, danas će dostići vrhunac,  jer nas očekuje maksimalna temperatura od 40 stepeni. Lekari kažu da je donekle sreća što temperature preko 35 stepeni traju već nekoliko dana, pa smo se privikli i lakše ćemo podneti današnjih 40.

Lekari savetuju da se čuvamo od sunčanice i toplotnog udara i da obavezno nosimo laganu kapu, flašu vode i da izbegavamo izlaganje suncu od 10 do 17 sati.

vrucina
– Najmlađi i najstariji, zdravi i hronični bolesnici, treba da se pridržavaju pravila da izbegavaju sunce od 10 do 17 sati, ako su na plaži pored vode da se sklanjaju u hladovinu. Obavezno šešir na glavu, flaša vode uza sebe, laganija odeća, što laganije ishrana uz dosta svežeg voća i povrća, šetnja rano izjutra ili uveče, ako ste u zatvorenom klima na 25 do 28 stepeni, ako nema klime, vlažan peškir na vrat i alu-folija na prozor. Domaćicama savet da izbegavaju da kuvaju u najtoplijem delu dana, već da obaveze oko ručka završe ranije izjutra – savetuju iz Doma zdravlja.

Meteorolozi kažu da već u noći između ponedeljka i utorka sledi osveženje koje će spustiti temperaturu na 30 stepeni.

– Narednih dana biće svežije, ali će i te temperature biti iznad 30 stepeni. Do polovine avgusta se očekuje toplo, a temperature ne bi trebalo da prelaze 35 do 36 stepeni – izjavio je meteorolog Nedeljko Todorović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *