JEDAN LEDOLOMAC STIGAO DO DALJA, DRUGI ZAPEO U LEDU (VIDEO)

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Samo jedan mađarski ledolomac, onaj veći JegtoroXI, uspeo je jutros da se probije do Dalja kako bi razbijao ledene gromade na tzv. daljskoj krivini, gde je kritična tačka 15 kilometara dugog ledenog čepa na Dunavu, prenosi Večernji list. Drugi ledolomac JegtoroVI je i dalje na kilometar od daljske krivine, a čini se da trenutno nije u pokretu, što znači da je zastao ili zapeo u ledenim naslagama.

Led je debljine do dva metra, pa ledolomci doslovno napreduju metar po metar. Oni će se pošto stignu do Borova Naselja vraćati nazad, kako bi sprečili zatvaranje prolaza. Led koji bude pokrenut kretaće se ka novim preprekama, prema Novom Sadu gde jedinu odbranu čini potiskivač Sloga, brod koji nije predviđen za borbu sa ledenim santama.

Na Dunavu kod Apatina više nema opasnosti a led se zadržao samo u priobalju u širini prema matici reke od oko tridesetak metara i deblijine dva metra.- Za Apatin za sad nema opasanosti jer se sante postepeno pomeraju nizvodno. Ostalo je oko jedne trećine leda u priobalju, rekao je Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin, i dodao da se situacija prati danonoćno.

Angažovanje mađarskih ledolomaca košta 575 evra po satu kada rade, a 300 kad stoje, što je iznos koji solidarno finansiraju Srbija, Hrvatska i Mađarska. Ukoliko bude postignut dogovor oko iznajmljivanja dodatnih plovila, to će, kažu nadležni, plaćati samo Srbija.

Pogledajte ledolomce u akciji.