FABRICI AKUMULATORA U SOMBORU ISKLJUČENA STRUJA

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Elektrodistribucija Sombor posle niza odlaganja isključila je struju Fabrici akumulatora Sombor (FAS) u stečaju koju je zakupila fima “Dem Hellas”. EPS je naveo i da je uvidom u dokumentaciju, novo rukovodstvo kompanije Dem Hellas koji ima u zakupu FAS ustanovilo da je dug Fabrike akumulatora 81,5 milion dinara. Ne postoji nijedan zakonski uslov da se nastavi isporuka električne energije toj fabrici, jer je komercijalni ugovor o snabdevanju koji je EPS potpisao sa Fabrikom akumulatora istekao 31. decembra 2016. godine.

U situaciji kada zvanični zastupnik Fabrike akumulatora Sombor vraća račune za električnu energiju i zahteva prekid isporuke, a Privredni sud odbacuje privremeno sprečavanje obustave snabdevanja, EPS bi nastavkom snabdevanja prostorija fabrike prekršio propise, navodi se u saopštenju EPS.

Firma je dva puta bila pod zakupacima, a poslednjii  beogradski “Dem Hellas“, uposlio je oko 30 odsto kapaciteta i stotinak radnika. Ovoj firmi, koja je u zakupu od pre nekoliko meseci otkazan je zakup odlukom Odbora poverilaca, ali zakupac još nije izašao iz pogona fabrike, pa je pokrenuta tužba za iseljenje.

“Dem Hellas” je od. 4. maja novi zakupac Fabrike akumulatora (FAS) u stečaju. Predrag Ljubović, stečajni upravnik, je naveo da “Dem Hellas” nije izmirio preuzete obaveze iz ugovora o zakupu.