ИЗЛОЖБА “СПЕКТРИ” У ГАЛЕРИЈИ “МЕАНДЕР”

APATIN KULTURA VESTI

Поводом дана науке од 10. до 21. јула 2022. године у апатинској галерији „Меандер“ биће постављена интерактивна изложба под називом “Спектри”. Изложба се реализује у сарадњи са “Центром за промоцију науке” и посвећена је светлости – оној коју видимо, али и оној коју не видимо, али нас свакодневно окружује.

Изложба је настала као део прославе Међународне године светлости, у организацији UNESCO током 2015. године, а којој се придружио и ЦПН. Током изложбе постиоци ће имаћети прилику да завире у свет електромагнетних таласа. Ова путујућа изложба током 2015. године обишла је Ваљево, Обреновац, Шабац и Београд а своја путовања наставља у наредним годинама, па је обишла не само школе, фестивале и изложбене просторе у Србији, већ и у региону.

„Спектри“ покривају шест области које чине електромагнетно зрачење: радио-таласе, захваљујући којима комуницирамо још од краја 19. века, микроталасе, којима можемо и да загревамо храну, инфрацрвено зрачење, које користе термалне камере, видљиви део спектра на које реагује људско око, ултраљубичасто зрачење које може служити и за стерилизацију и џ и гама зрачење високих енергија. Свака од области може бити изложба за себе, представљена је одређеном бојом и састоји се од неколико интерактивних експоната, на којима посетиоци сами можете могу тестирати особине електромагнетних таласа. Експонати су смештени у мобилне дрвене кутије, које подсећају на велике призме и стоје на дугачким ногама. Међу експонатима који су део спектара посетиоци могу видети како се проверава исправност новчаница помоћу ултраљубичастог зрачења, како нас види камера која снима инфрацрвено зрачење, како функционишу радио-антене и шта би могли да видимо када би светлост садржала само једну боју. Сазнајте како је откривено инфрацрвено зрачење, колико смо заправо озрачени и да ли треба да бринемо, сазнајте како настају боје и многе друге занимљивости из света електромагнетних таласа.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *