ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА ДИМИТРИЈУ МИРКУ ЋЕЛИЋУ У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ

KULTURA SOMBOR VESTI

Од 13. до 19. маја. 2019. године широм Србије ће бити одржана манифестација „Музеји за 10“, која обухвата обележавање Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја. У оквиру манифестације, у понедељак, 13. маја од 18 сати у Градском музеју Сомбор ће бити отворена изложба посвећена прерано преминулом уметнику, дародавцу и великом сараднику и пријатељу Градског музеја Сомбор, Димитрију Мирку Ћелићу из Пригревице.

Димитрије Мирко Ћелић (1983-2019), фрескописац и вајар из Пригревице, свој уметнички циклус у дрвету и камену изразио је на мозаицима, иконoстасима, меморијалним споменицима и појединачним ауторским оставрењима. Основне студије је завршио на Ликовној академији Српске Православне Цркве, на смеру фрескопис и мастер студије на смеру мозаик. На Факултету примењених уметности у Београду, завршава и други мастер на смеру вајање.

У области фотографије награђен је у Атини – на Mеђународном конкурсу за најбољу фотографију страдалих православних светиња, освојивши трећу награду, за фотографију насталу у оквиру истраживања архивске грађе и фотографисања свих цркава и црквишта у Лици. Своју уметничку и стваралачку природу изразио је кроз израду копија накита и оружја опелеменњујући и музејске археолошке изложбе. Треба нагласти да је и једини конструктор личких двоструних гусли, а да је био поносни члан Гусларске школе Вукојице Сандића.

Поклоном ковачке радионице Градском музеју Сомбор, Димитрије је постао трајни дародавац и дугогодишњи музејски сарадник. У оквиру иновације етнолошког дела сталне поставке 25.априла 2014. једну музејску целину представља ковачка радионица Мила Ћелића, Мирковог деде, која је за потребе изложбе привремено постављена у оквиру целине у трећем сегменту изложбе.

Прву самосталну изложбу Ћелић је имао у Галерији “Меандер” Апатин, у август 2018. године а најпознатији споменици овог уметника су: споменик погинулим Апатинцима у ратовима деведесетих година на обали Дунава и споменик погинулим Крајишницима, “Крајишка суза” на Банстолу.

На изложби у сомборском музеју ће бити представљена дела примењене и ликовне уметости, студентски радови и поједина Ћелићева остварења у области фрескописа и мозаика. Посетиоци ће имати прилику да виде део фотографија страдалих православних светиња, цркава и црквишта у Лици. У области музејског наслеђа, биће изложнене и копије накита и оружја које визуелно на најлепши начин употпуњују археолошке контексте и једну музејску целину са делом алата ковачке радионице Мила Ћелића.

Изложба ће бити отворена од 13. маја до 3. јуна 2019. године, а улаз је беслатан.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *