ИЗЛОЖБА О ДУШКУ РАДОВИЋУ НАРЕДНИХ СЕДАМ ДАНА У АПАТИНУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Библиотека Основнe школе “Жарко Зрењанин” Апатин је читав новембар посветила песнику и писцу Душку Радовићу, јер се јуче навршило стотину година од рођења овог великог књижњвника, новинара и афористичара. Тим поводом у школској библиотеци апатинске Основне школе данас је отворена изложба плаката под називом “Био један лаф”, коју је још 2014. године приредила Библиотека града Београда.

Данашњем догађају у Апатину су присуствовале и ауторке ове изложбе, Олга Красић Марјановић, Сара Ивковић Марковић и Виолета Ђорђевић, којима је срдачну добродошлицу пожелела Јасна Павићевић, директорка Основне школе “Жарко Зрењанин”.

-Желим да се захвалим ауторкама на вољи да дођу, како би нас на најбољи начин упознали са свим оним што је радио овај великан, рекла је Јасна Павићевић.

О лику и делу Душка Радовића су говориле Олга Красић Марјановић и Сара Ивковић Марковић, након чега је Виолета Ђорђевић прешла на интерактивни део изложбе, у којем су учествовали и апатински основци.

Виолета Ђорђевић, библиотекар Библиотеке града Београда и једна од ауторки изложбе је рекла да поставка већ осам година путује, истакавши да јој је изузетно драго што је већ други пут у Апатину.

-Јако нас радује што изложба о Душану Радовићу коју смо приредили већ осам година путује по Србији и дијаспори и оживљава сећање на овог великана наше књижевности, али и културе уопште, а већ други пут са овом поставком гостујемо у апатинској Основној школи. Кроз ову документарну изложбу представљамо живот и стваралаштво Душка Радовића, и на тридесетак паноа смо покушали да прикажемо зашто је он јединствена и посебна, рекла бих непоновљива личност српске и културе уопште. Он није био само писац, већ и афористичар, новинар и творац култних радио и ТВ емија, па смо се потрдули да овом изложбом детаљно представимо сваки од тих сегмената рада, како би одрасле подсетили а децу научили ко је Душан Радовић, објаснила је Виолета Ђорђевић.

Она је подсетила да се јуче навршило сто година од рођења овог чувеног ствараоца и додала да је изложба о Душку Радвићу за осам година колико постоји, имала око 60 отварања.

-Ову поставку карактерише то, што када је 2014. године први пут отворена у Библиотеци града Београда, кренула је на турнеју са које се још увек није вратила на место одакле је пошла. Надамо се да ћемо и даље наставити да кроз то путовање, подсећамо на велика ремек дела која је Душко Радовић оставио за собом, закључила Виолета Ђорђевић.

Поред паноа на којима посетиоци изложбе могу да сазнају чиме се Радовић бавио и да је између осталог био ватрени навијач “Партизана”, поставку чине и модерно дизајнирани “облачићи” са афоризмима чији је аутор овај познати писац.

Идентична изложба вечерас од 18 часова ће бити отворена и у апатинској библиотеци “Миодраг Борисављевић”, а сви заинтересовани Апатинци поставку могу погледати у наредних седам дана, у школској или општинској Библиотеци.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *