IZLOŽBA I TRIBINA POSVEĆENE REZERVATU „BAČKO PODUNAVLJE“

APATIN DRUŠTVO VESTI

U Narodnoj biblioteci u Apatinu večeras je održana tribina posvećena Uneskovom Rezervatu biosfere “Bačko Podunavlje” na kojoj su o značaju ovog svetski priznatog prirodnog dobra govorili eminentni stručnjaci iz ove oblast dr Biljana Panjković, direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Duška Dimović, direktorka WWF (Svetske organizacije za prirodu).

Panjkovićeva i Dimović su među najzaslužnijim promoterima apatinskog prirodnog dobra koje je uspelo da od Specijalnog rezervata prirode “Gornje podunavlje” dobije status Rezervata biosfere “Bačko Podunavlje” što znači od UNESKA najpriznatiji nivo zaštite prirodnog dobra.

– Jedan od prioriteta WWF programa u Srbiji je zaštita Evropskog Amazona, čiji je deo UNESKO rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ na čijem je uspostavljanju WWF aktivno radio i nastaviće sa radom na ovom području – kaže Dimovićeva.

Nakon prezentacije i aktivne diskusije u 19 časova u galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija Borisa Erga, direktora IUCN, Regionalne kancelarije za istočnu Evropu i centralnu Aziju. Ovaj stručnjak u oblastima zaštite prirode i održivog razvoja, uključujući međunarodne politike i razvoj standarda, regionalnu i prekograničnu saradnju, aktivno je uključen u brojne regionalne procese u jugoistočnoj Evropi i centralnoj Aziji, razvoj regionalnih politika i programa, osmišljavanje i realizaciju projekata iz oblasti održivog razvoja, zaštite prirode i prirodnih resursa, dobrobiti lokalnih zajednica. Pored izložbe fotografija posetioci su imali priliku da pogledaju originalne makete raznih plovila koje je izradio Apatinac Mišika Molnar.