ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА РИНЕ ВУКОБРАТОВИЋ У ГАЛЕРИЈИ „МЕАНДЕР“

APATIN KULTURA SOMBOR VESTI

Посетиоци апатинске Галерије „Меандер“ имају прилику погледати фотографије уметнице Рине Вукобратовић из Новог Сада. Она је представила изложбу под називом „Фотографија је део особеног света“ у две серије, прва „Деца отргнута из реалности“ и другу „Другачији свет“. Обе серије полазе из исте тачке, истраживања породичног албума.

– Не стварам обичну фотографију, иако користим класичне фотоапарате, већ правим диораме и у њих смештам фигуре из породичног албума. То доводи до другачијег погледа на стварност, другачије дефиниције фотографије, рекла је Рина Вукобратовић.

Фотографија на какву смо навикли ствара се комбинацијом ока фотографа и постављања угла објектива, док Ринине фотографије доносе нови поглед на бројне могућности где су могле настати. Шире простор у коме је породична фотографија снимљена.

– Овде је предвизуализација и стварање фотографије дуже траје него само фотографисање.  Користим аналогну технику, али савремен приступ, па је фотографија спој прошлости и будућности фотографисања. Прво одабирам фигуре из породичног албума, замишљам где би требале да буду, креирам ту околину и тек онда фотографишем. Сама развијам филмове. Тако настају моје изложбе, каже уметница. Додала је да је свакоме од посетилаца оставила на вољу да њене фотографије доживе како желе.

Рина Вукобратовић је ликовни уметник и фотограф. Завршила је мастер студије на Академији уметности у Новом Саду. Излагала је на више самосталних и групних изложби у земљи и иностранству, као и на неколико великих фотографских фестивала.

Изложба је у Галерији „Меандер“ Општинског културног центра отворена до 21. фебруара ове године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *